Руски съд призна днес основния критик на Кремъл Алексей Навални за виновен по обвинение в накърняване на доброто има на ветеран от Втората световна война, предаде Франс прес. Това стана броени часове след като апелативен съд потвърди присъдата на Навални от две години и половина затвор по друго делo.  

Присъдата ще бъде обявена по-късно, прокуратурата настоява Навални да бъде глобен с 950 хиляди рубли или околo 12 500 долара. 

Московският градски съд потвърди и решението на Симоновския районен съд от 2 февруари, с което условната присъда на Алексей Навални за мошеничество по делото „Ив Роше“ от 2014 г. беше променена на ефективна. Присъдата от 2 години и 8 месеца затвор беше намалена с месец и половина – времето, което Навални прекара в предварителния арест. 

Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата по делото „Ив Роше“ за несправедлива, а тази седмица поиска руските власти незабавно да освободят Алексей Навални. 

Министърът на правосъдието на Русия Константин Чуйченко отговори, че искането е необосновано, неправомерно и неизпълнимо.