Пожарът край атомната електроцентрала в Чернобил е овладян и огънят не се прехвърля върху нови площи. Атомната централа не е засегната. Заради стихията изгоряха треви и храсти в забранената за достъп зона около съоръжението.

5 пожарни коли и 44 огнеборци участваха в потушаването на огъня.От Изпълнителната агенция по околна среда съобщиха, че към настоящия момент няма изменения на радиационния фон на територията на България.

Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на радиационния гама-фон на територията на България, съобщиха по-рано от пресцентъра на МОСВ

Стойностите за радиационния гама-фон се публикуват всеки ден в 11.00 ч. на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ в Ежедневен бюлетин за радиационната обстановка.

На страницата на ИАОС има и линк към Европейска платформа за обмен на радиологични данни (EURDEP), където могат да се наблюдават автоматично актуализиращите се осреднени данни за последните 24 часа от всички автоматични системи, включително и от Националната автоматизирана система за непрекъсната контрол на радиационния гама-фон.

TrafficNews.bg