AstraZeneca и Университетът в Оксфорд признаха, че при тестването на коронавирусната ваксина е възникнала грешка, което породи много въпроси относно първоначалните им резултати.

Съобщението бе направено вчера, само дни след като компанията и университетът обявиха, че тяхната ваксина е "много ефективна", без да се споменава защо някои от участниците в изследването не са получили пълната доза по време на първата от двете ваксинации, пише сп. Time.

Всъщност по-късно беше показано, че групата, получила по-ниската доза от ваксината, е по-добре защитена от доброволците, които са получили пълните две дози.

В групата с ниски дози, според AstraZeneca, ваксината изглежда е ефективна в 90% от случаите, докато в групата с две дози ефикасността е 62%. Комбинирайки двете групи, компанията заяви, че ваксината е действала в 70 процента от случаите. Начинът на получаване на резултатите обаче накара много експерти да преразгледат своите методи.

В изявление на Оксфорд от вчера, се казва, че някои от флаконите, използвани в проучването, нямат адекватни концентрации на ваксината, поради, което доброволци са получили половината от дозата. Университетът заяви, че е обсъдил въпроса с регулаторите и се е съгласил да завърши изпитване в късен етап с две групи. Според тях проблемът, свързан с производството, е коригиран.

Експертите казват, че относително малкият брой хора в групата с по-ниски дози затруднява определянето дали ефективността, наблюдавана в групата, е реално или статистическо отклонение. Приблизително 2741 души са получили половината доза от ваксината, последвана от пълната доза. Общо 8 895 души са получили две пълни дози.

Факт, който също поражда подозрение в проучването, е, че никой от хората в групата с ниски дози не е бил на възраст над 55 години. Експертите са съгласни, че по-младите хора са склонни да имат по-силен имунен отговор от по-възрастните хора, което със сигурност може да бъде един от решаващите фактори за крайните резултати, според Time.

Решението да се комбинират резултатите от две групи участници, които са получили различни нива на дозиране, за да се постигне средна ефективност от 70 процента, също е под въпрос, каза Дейвид Солсбъри, сътрудник на глобалната здравна програма в Chatham House.

"Направихте две проучвания, при които бяха използвани различни дози и стигнахте до резултати, които не представляват единична доза. Мисля, че много хора имат проблеми с това", каза Солсбъри.

Сара Гилбърт, една от оксфордските учени, ръководила проучването, каза, че отговорът на въпроса защо по-ниската доза се оказва по-ефективна все още е неизвестен и че причината вероятно е да се даде точното количество ваксина, която да предизвика най-добрия имунен отговор.

Подробности за резултатите от теста ще бъдат публикувани в медицински списания и изпратени на британските регулатори, за да могат те да решат дали да одобрят разпространението на ваксината. Тези доклади ще включват подробен анализ, който включва демографска и друга информация за това, кой се е разболял във всяка група и ще предостави по-пълна картина на ефективността на ваксината.