Президентът на Танзания Джон Магуфули, който дълго време отричаше, че COVID-19 представлява заплаха за страната му, е починал след двуседмично заболяване, предаде Financial Times.

61-годишният Магуфули изчезна от очите на обществеността на 27 февруари, което предизвика спекулации, че е заразен с COVID-19, въпреки че премиерът Касим Маддълива настоя миналата седмица, че президентът е „здрав и работи усилено“.

Най-малко четирима души са арестувани за разпространение на слухове, че президентът е болен, като част от модел на репресии срещу журналисти, които критикуват Магуфули или неговата политика, посочва изданието.

Снощи вицепрезидентът Салим Сулуху Хасан в телевизионно обръщение към обществеността съобщи, че Магуфули е починал.

"Скъпи танзанийци, със съжаление съобщаваме, че днес, 17 март 2021 г., около 18:00 часа, загубихме смелия си лидер, президента Джон Магуфули, който почина от сърдечни заболявания", каза тя.

Хасан добави, че е починал в болница в Дар ес Салам, където е бил лекуван.

Откакто пандемията започна през март 2020 г., Магуфули минимизира тежестта на вируса.

В един момент той се подигра с тестовете за коронавирус в страната, като каза, че тайно е изпратил проби от папая и кози и че те са дали положителен резултат. Въпреки че никога не е предоставил доказателства за това твърдение, Магуфули каза, че резултатите могат да означават, че хората получават фалшиви положителни резултати.

Малко след това Танзания спря да споделя актуализации за броя на хората, заразени и умиращи от COVID-19. Последните данни за коронавируса в страната бяха публикувани през май миналата година. По това време е потвърдено, че 509 души са заразени с вируса, а 29 са починали. Магуфули осъди мерките срещу разпространението на коронавируса, като нарече ваксините "конспирация на Запад".

По-рано през януари той увери хората, че Бог ги предпазва от вируса и че ваксините не са добри.