Земята спря! Така с две думи може да се опише ситуацията в света, в който се води война с така наречения невидим враг. Нации, етноси и хора с различна религия са се обединили около една цел – победа над пандемията наречена КОВИД 19. Във всеки край на света, дори и в най-малките държави, правителствата са взели мерки за сигурност.

Във всеки край на света, дори в нечувани градове, живее по един българин. Вперил поглед към дома с присвито сърце за близките си и приятели у дома.

Не малко пък са пловдивчаните, потърсили по-добър живот зад граница. Най-много те са в Европа, но има и хиляди зад океана.

TrafficNews събра няколко разказа и коментара на хора, родени под тепетата, но по една или друга причина са в чужбина. 

По един час разходка, плашещи данни и мобилизирани военни. Така описа живота в Париж Божидар Чеков, журналист, кореспондент на PlovdivTime от френската столица.

Франция

“В Париж сме под карантина. Всеки попълва открит лист преди да излезе. Имаме право на 1 час разходка, на 1 км от жилището и то само един път на ден. Който живее във вилна зона - не страда, но в емигрантските квартали, където живеят по 4-5 души в апартамент на тясно, семейните свади са често явление. Отворени са само магазините с храна. Няма да говоря за зловещата статистика за умрелите хора, защото тя е публично достъпна. Около 40 хиляди са заразените. Болниците са препълнени и се организира местене в различни краища на страната, където има още свободни места. Армията монтира полеви болници. Германия, Швейцария и Люксембург предоставиха на френски болни свободни легла в техните здравни заведения. Чака се с нетърпение и надежда "пикът" на епидемията, който още не се вижда. Добрата новина е, че вече има около 5 хиляди излекувани!”, сподели  журналистът.

Тайланд

Няма как да не потърсим за коментар и общественика и журналист – Панчо Благоев, който се намира в Тайланд.  По думите му паника все още няма, а самите мерки се спазват от всички. Пловдивчанинът описа тайландците като един от най-дисциплинираните нации и в същото време креативни. Статистиката в страната за заболели и починали, на фона на населението, е нищожна.

До момента шестима са починали, над 1200 са заразени, а на ден диагностицираните са между 100 и 150 души.

„Военните са мобилизирани в следенето на кризисните мерки,  за намаляване до минимум разпространението на КОВИД 19.Военният министър обяви, че ще наблюдават събота и неделя хората и тяхното поведение. Да не се разхождат самоцелно и да спазват дистанцията. И от това зависи дали ще наложат 24 часова забрана за излизане от домовете. Към момента хората излизат нормално. Още в края на януари започнахме да носим маски. Тайландците са нация, която живее навън. Те се хранят навън, пият кафе навън,  не готвят. Затова ресторантите не са затворени. Новото е, че може да си вземеш храна за вкъщи, но не може да се седне. Нощни клубове и моловете първи затвориха. Социалния живот на хората е съсредоточен в моловете, тъй като навън е жега и не може да се седи много време. Търговските центрове обаче, са различно от тези в България. Огромни и лъскави, и голяма част са ресторанти и кафенета, кина и забавления. От Банкок не се излиза, на изходите има КПП-та с военни и полиция. Само чрез специален документ можеш да напуснеш или да влезеш в града. Доброволци, а и самите военни мерят температурата на всеки. Такива проверки се правят и самия град. Губернаторите се упълномощени и налагат свои правила. Пример е южната провинция Патая, която е напълно затворена.  Най-популярната дестинация в света – остров Пукет е въведен вечерен час от 20:00 до 3:00 часа. Както вече казах, хората живеят навън и когато ресторантите и кафенетата не приемат клиенти, хората си взимат пиене и ходят по плажовете.

Изключителни мерки има в обществения транспорт, магазините и дори в асансьорите. Скрининг за температура има дори в автобусите, както и дезинфектант. Ако си без маска те молят учтиво да си поставиш такава. Седалките са разчертани – къде може да седнеш, в метрото има ленти за правостоящите. Военни чистят с препарати улиците през нощта. Тайландците се опитват да правят масови тестове и засега са под контрол. Тайланд затвори границите за туристи. Чужденците могат спокойно да се приберат в страните си, както и да се приберат тайландците в страната”, разказва Панчо.  

Германия

До 15 хиляди евро глоба може да отнесе всяко лице, дръзнало да наруши въведените мерки в Германия. Това сподели Веселин, който от 7 години са вади хляба в Аугсбург. И към този момент той може да посещава работното си място, но единствено и само с декларация от работодателят.

„Документът обаче важи само в рамките на работния ден. Не знам как е с професии, които с ненормирано работно време или през нощта. В Германия е подобно, като в България. Дистанция, лична хигиена и затворени търговски обекти”, разказва Веселин.

Дания

За пръв път от Втората световна война, кралицата на Дания се обръща към нацията. Чрез речта си, тя приканила поданиците си да се приберат по домовете си и да спазват рестрикциите.

„Има обявена карантина до 13 април, но времето е хубаво и не се спазва много. Хората са по улиците. За да ги стреснат малко, кралицата им излезе по телевизията да говори, което не се е случвало от Втората световна война насам. Частните фирми още отпреди карантината ни накараха да се подготвим да работим от вкъщи. Иначе в магазините е същата ситуация като в България”, разказва пред наш репортер Мартин, който живее в Копенхаген със семейството си. Той добави, че все още не са гласувани санкциите за нарушаване на забраните, а що се касае за проверките – те се извършват само от полицаи.

 

Нидерландия

Униформени, кралска полиция и военни пък обикалят и следят ситуацията в Нидерландия. В страната на лалетата мерките са въведени до 19 април, когато е краят на пролетната ваканция. От седмица заведения, нощни клубове и ресторанти, а персоналът е разпуснат по домовете си. В частните фирми, работниците също могат да вършат задълженията си, ако за да отидат до работните си места е необходимо да ползват градски транспорт.

„От домовете си излизаме в крайна нужда – пазар, аптека или лекар. По улиците няма хора, само в парковете и градините може да се срещне или спортуващ или дете. Най-много се следи за дистанцията. Навън не може да се движат групи от повече от трима, като между тях трябва да има поне 1,5 метра дистанция. Глобяват без да се замислят – 400 евро. Във вторник парламента отново ще се събере, за да се реши какви ще бъдат следващите стъпки и ако нещата се влошат ще се въведат още по-строги мерки”, коментира пловдивчанинът Валери, който живее в Ротердам. Той разказа още, че всички молове и големи търговски центрове са затворени, както и  пазарите на закрито. По централната улица все още има отворени малки магазинчета за дрехи и обувки, но има контрол на вратата.

В Нидерландия вече са гласували и мерките за подпомагане на малкия и среден бизнес, който е най-потърпевш от КОВИД 19. Всеки месец, докато текат кризисните мерки, на собствениците на дружествата ще се предоставят безвъзмездно 4 хиляди евро, за покриване на неотложните разходи – наем, ток, осигуровки и други.

„През последните дни имаме случаи на лица, които нарочно плюят срещу непознати хора. Дали с цел зараза или просто за да сплашат хората не знаем. Но това е масово. По бързата процедура гласуваха закон, че ако някой си позволи подобно нещо, то веднага влиза в затвора за 1 година”, допълва Валери.

Люксембург

В Люксембург пък само хранителни магазини и аптеки са отворени.

„Затвориха парковете, градините, детските площадки и всички места, които има много хора. Събирането на едно място на групи е забранено. Може да излизате заедно само семействата. В Люксембург имаме обаче гори, където може да посещаваме и да се разхождаме. Децата учат дистанционно, както в България. Учителите спускат материалите по мейлите, а ние им препращаме домашните. По улиците действително няма хора, при нас е много голям процента на заразени на база на населението на страната”, разказват пловдивчани в Люксембург.

Гърция

„Улиците в Атина са пусти, не може да се види дори един човек, а движението също сякаш е "замръзнало", споделя още пред Trafficnews българин, живеещ от години в Атина.  В Гърция са въведени изключителни мерки за сигурност.

Пловдивчанка, живееща на Тасос разказва, че към острова е забранен достъпа както на чужденци така и за други гърци, с изключение на местните.

„Фериботите са разредени. Проверяват с декларации по какъв повод напускаш или влизаш на Тасос. Освен до аптека и магазин не може свободно да се разхождаш. По един час на ден се позволява на жителите, които имат кучета. 1500 евро е глобата, ако нарушиш ристрикциите, само по двама може да са по улицата и то на разстояние. В колите също – водач и пасажер”, разказва Тереза. Тя допълва, че най-голямото притеснение на хората е летния сезон. Всеизвестно е, че островът е едно от най-посещаваните места в Гърция, особено от българи.

„Нищо не се говори а туризма. На стенд бай сме всички. Ще има според нас летен сезон, но ще е с много условности и мерки”, допълва пловдивчанката. 

Австрия

До 16 април са в сила кризисните мерки в Австрия. В европейската държава е въведен и вечерен час – 22:00 часа, а ако си навън след този час трябва да имаш сериозна здравословна причина, като в противен случай подлежиш на санкция.

„Въведени са рестрикции, които от части са същите като в България. Тук обаче не може да напускаш по никакъв повод общината, в която живееш. Австрийците са дисциплинирани хора, макар, че само за ден бяха съставени над 600 акта за нарушаване на мерките. Полицаи обикалят в града и следят за нередности. Най-големия изложбен център във Виена Messe Wien, го превърнаха в лазарет с 880 броя легла.

Правителството на Австрия отдели общо 400 милиона евро за безработните в Австрия за помощи. Няма да спират ток, вода, газ и други битови задължения през целия период на кризата, независимо дали се плаща или не. Фирми могат да кандидатстват за помощи в размер до 6000 евро”, разказва Виктория, която живее и работи във Виена.

Белгия

Тук при нас мерките са изключително строги. Може да излиза един член от семейството в рамките на 30 минути. Престоят в магазина за пазаруване също е 30 минути. По улиците трябва да се спазва дистанция, дори ако сте семейство не можете да се държите за ръка”, разказва пловдивчанката Илка Бунарова, която живее в Гент със съпруга си. В Белгия само за последните 24 часа има 629 нови заразени с коронавирус, а 78 са починали. В болница са над 4 000 човека, от които 800 са в интензивното. От общо 10 000 заразени починалите са 431, а 1 400 са се излекували. 

“Броят на заразените расте доста бързо и затова правителството през няколко дни затяга мерките. Вече не може да се ходи в парковете, дробове следят белгийците да не ходят до любимите си каравани в горите. За разлика от България, тъй като следя и нашите новини, тук лекарите и управляващите говорят с по-голям позитивизъм и убеждават хората, че ще се справят със ситуацията. Днес казаха, че извънредното положение ще се удължи минимум по 3 май” разказва сънародничката ни. 

И в белгийските болници положението с предпазните средства е трагично , липсват маски и защитни костюми за лекари и сестри. Местните хора подкрепят медиците като слагат на балконите си бели чаршафи или хавлиени кърпи, с което демонстрират солидарност с хората на първа линия. 

Други забрани са , че хората могат да спортуват само по единично, а с велосипед можеш да се придвижиш на максимум 50 км от адреса си. 

Страната е въвела спешни икономически мерки - по 1450 евро месечна помощ за човек, който е останал без работа, а павителството поема тока, водата и газта на засегнатите от кризата. Срокът за плащане на данъчните задължения е удължен с три месеца както за частни лица, така и за фирми. Обсъжда се еднократна помощ от 30 000 евро за затворените фирми, но все още няма решение, коментира Бъбарова. Държавните институции работят само онлайн, не се използва никаква хартия.

Не липсват и парадоксални ситуации. В магазин, който се намира в малко градче което се намира едновременно в Белгия и Холандия, границата във вид на лента е прекарана в средата на магазина. Така половината е в белгийската част, а другата половина в холандската. Работи само холандската част на магазина, тъй като в Холандия ристрикциите са единна идея по-слаби и там не всички търговски обекти са затворени. 

САЩ 

“Надежда”. Ще се справим!”, “Бъдете силни!” Тези и други послания са разлепени навсякъде в Сиатъл. На Кулата,  която е символ на града се развява знаме с надпис “Ще се справим, Сиатъл”, разказва адвокат Елена Джалъзова, която работи в голяма адвокатска кантора зад океана.

 

“Хората тук са изключително разтревожени-. Както от растящия брой заразени и починали, така и от задаващата се икономическа криза. Но въпреки това повечето хора приемат изключително сериозно инструкциите за социална дистанция и се изолират. Който може работи вкъщи. Започнаха да се раздават на малките неща - като това , че по рафтовете на магазините отново има тоалетна хартия. Дестилериите за водка вече произвеждат дезинфектанти. Ресторанти и кафенета не работят, голяма част от хората са се затворили в домовете си и работят от там” разказва пловдивчанката. 

В САЩ се тестват все повече хора и въпреки , че се чуват различни мнения относно бъдещето на икономиката, повечето хора смятат , че трябва да се направи всичко възможно да се спасят максимален брой хора. Или както един местен журналист беше написал - Няма да хвърлим бабите си от влака.  

Друга пловдивчанка, живееща в Бостън, обаче казва, че хората там не са дисциплинирани и липсата на отговорност и по-строги мерки , ще костват живота на много хора. “След Великден тук ще е страшно, като в лагерите на Хитлер” прогнозира Маргарита.