Ирландската авиационна администрация разследва доклади за ярки светлини и НЛО край югозападното крайбрежие на Ирландия, съобщава Би Би Си (BBC), цитиран от Vesti.bg.

Първият сигнал е получен в 06:47 местно време в петък, 9 ноември, когато пилот на „Бритиш еъруейс” се свързва с контрола на въздушния трафик на летището в Шанън.

Пилотът искал да разбере дали има военни учения в района, защото забелязал летящ обект „движещ се извънредно бързо”. От наземния контрол му отговорили, че нямат информация за операции на армията.

Пилотът, който управлявал граждански полет от Монреал до Лондон, пояснил, че е видял „много ярка светлина”, като обектът се появил от лявата страна на самолета, преди „бързо да се издигне на север”. Докато това се случвало не е имало видима опасност от сблъсък.

Друг пилот от самолет на „Върджин”, прелитащ в района предположил, че може да става въпрос за метеорити.

Той съобщил за „множество обекти, следващи една и съща траектория”, като подчертал, че всички те блестят ярко. Две от „ярките светлини” преминали от дясната страна на пътническия самолет. Движели се със скорост по-висока от мах 2 или 2 136 км/ч.

„След докладите от известен брой въздухоплавателни средства в петък 9 ноември за необичайна въздушна дейност, ИАА е подала доклад”, съобщиха от Ирландската авиационна администрация. „Този доклад ще бъде проучен при нормалния процес на разследване на поверителни събития”.