"Водените от САЩ въздушни удари взимат надмощие над бойците на Ислямска държава,но борбата с тях най-вероятно ще отнеме години", обяви говорител на Пентагона пред Би Би Си.
Коментарите дойдоха след като активисти докладваха за нови стачки около град Кобейн, близо до границата на Сирия с Турция. Градът бил обсаден от бойци на Ислямска държава в продължение на няколко дни, което принуди около 130 хиляди сирийски кюрди да избягат в Турция. Ислямска държава е иззела големи площи от Сирия и Ирак, а САЩ започнаха близо 200 въздушни удари в Ирак от август насам.

Въпреки това, стачките от понеделник разширили кампанията анти-ислямка държава през границата със Сирия за първи път.
Активисти твърдят, че най-малко 70 ислямистки бойци, 50 свързани бойци от Ал-Кайда и 8 цивилни са били убити по време на стачките, които удариха множество цели в северната и източната част на Сирия.

По-рано президентът на САЩ Барак Обама благодари на арабските държави за помощта им, а американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че над 50 страни са се съгласили да се включат в кампанията срещу „Ислямска държава”.
Адмирал Джон Кърби от Вашингтон заяви, че въздушните удари в Сирия успешно разграждат силите на Ислямска държава. "Ние мислим, че сме стигнали това, към което бяха насочени", каза той.
"Това ще отнеме сериозни усилия от всички участници. Ние вярваме, че тук не става въпрос за години." Жители на един от ударените градове разказват пред журналисти, че въздушните удари са оказали голяма влияние върху войските на Ислямска държава.

В същото време, г-н Кери заяви пред репортери, че повече от 50 страни са се съгласили да се присъединят към усилията за борба с ислямистите.
"Ние няма да позволим на тези терористи да намерят сигурно убежище навсякъде", каза той.
Междувременно Би Би Си разбра, че парламента на Обединеното кралство ще се събере в петък, за да обсъдят възможната роля на Великобритания да се включи във въздушните удари. Говорейки в понеделник, великобританският премиер Дейвид Камерън заяви, че е необходима международна коалиция за да "разруши" Ислямска държава.

TrafficNews. bg