Първият смъртен случай от новия коронавирус в Полша е регистриран в град Познан, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на местните власти.

Кметът Йенджей Соларски съобщи, че е починала 57-годишна жена, която страдала от други сериозни заболявания. Соларски опроверга слуховете, че тя е работела в училище и вероятно е заразила ученици.

Понастоящем в Полша има потвърдени 47 носители на вируса, 317 човека са в медицински заведения с подозрения, че са заразени, а над 1000 са под домашна карантина.

Началникът на премиерската канцелария Михал Дворчик призова поляците да работят надомно, ако това е възможно. "Бих искал да ви призова да се възползвате от възможността да работите от къщи в съответствие със закона", каза Дворчик на пресконференция във Варшава. 

Публикувана днес статистика на американския университет "Джонс Хопкинс" сочи, че сега в Германия има 2078 случая на коронавируса, предаде Ройтерс.

По данни от вчера вечерта на германския институт за контрол върху заболяванията "Роберт Кох" обаче потвърдените носители на вируса в Германия са 1567, а починалите са трима.

Християндемократическият съюз на германския канцлер Ангела Меркел е отложил насрочената за 25 април конференция, на която трябваше да бъде избран нов лидер на партията, предаде ДПА, като се позова на свои източници.

Според тях не е определена нова дата за форум, предадоха от БТА.

Междувременно Иран е регистрирал 75 нови смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа, съобщи иранското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

С това общият брой на починалите в най-тежко засегнатата страна в Близкия изток достигна 429.

"Установихме 1075 нови потвърдени случая на заболяването Ковид-19 за последните 24 часа, което означава, че в страната има 10 075 заразени. Смъртните случаи са 429", каза говорител на иранското здравно министерство пред държавната телевизия.

В резултат на епидемията се заразиха редица високопоставени официални лица, духовници и представители на елитния военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Иран е четвъртата най-засегната страна в света след Китай, Южна Корея и Италия.

От 19 февруари, когато иранските власти съобщиха за първите случаи на заразяване и за първите два смъртни случая от вируса, починаха най-малко седем официални лица и политици.

Клерикалните управници на Иран срещат трудности да овладеят разпространението на вируса, въпреки че бяха затворени училищата и университетите и отменени религиозните, културните и спортните прояви в цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Иранските власти многократно призоваха хората да избягват неналожителните пътувания и да си стоят вкъщи.

"Останете си у дома. Не ходете да пазарувате. Като пренебрегвате нашите препоръки, правите работата ни още по-трудна", обърна се към иранците здравният министър Саид Намаки на живо от телевизионния ефир.

Турското министерство на образованието е забранило всички обществени мероприятия с участието на ученици, след като беше установен първият случай на заразяване с новия коронавирус в страната, съобщава телевизия Хабертюрк.

В съобщение на министерството се посочва, че като предпазна мярка срещу вируса се отменят всички местни и международни срещи, симпозиуми, конференции и др. прояви с участието на учащи, преподаватели и ръководители на частни и държавни училища, отбелязва ТАСС.

До края на март в многомилионния Истанбул са отменени театралните представления, преустановени са занятията на курсове за художествено и професионално обучение, затворени са музеите, стопанисвани от градските власти. Както съобщи кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу, решение за възобновяване на работата им ще бъде взето в началото на април.

Министърът на отбраната Хулуси Акар пък информира за мерките срещу коронавируса в щаба и частите на въоръжените сили на страната. Той посочи, че се ограничават международните контакти на военнослужещите, а военни делегации няма да бъдат изпращани зад граница. За определен срок се отменят и градските отпуски в края на седмицата на военни и курсисти, посочват турски медии.

В босненската Република Сръбска са регистрирани четири нови случая на зараза с коронавирус, съобщи за републиканската телевизия РТРС здравният министър на републиката Ален Шеранич.

Новите случаи са мъж и жена, които са били на ски в Австрия и там са били в контакт със заразени хървати, и семейна двойка от Словения.

След пристигането си в Република Сръбска те са се явили в местно здравно заведение. И четиримата се чувстват добре.

С тези нови случаи броят на заразените с коронавирус в Република Сръбска достигна 8 души, под наблюдение са поставени 376, а за 3 съмнителни случая се чакат резултати от теста.

Република Сръбска затвори до 30 март всички училища и университети и забрани всички публични събирания.