Американският президент Барак Обама издаде указ, с който одобрява по-мащабна военна мисия в Афганистан през 2015 година. Решението му ще даде на американските военнослужещи пряка роля в сраженията за най-малко още една година, пише "Ню Йорк Таймс". Указът на Обама позволява на американските сили да предприемат мисии срещу талибаните и други групировки, които застрашават американския контингент в Афганистан или афганистанското правителство. Изтребители на САЩ, бомбардировачи и безпилотни апарати пък ще могат да подкрепят афганистанските сили за сигурност в бойни мисии.

През май тази година Обама заяви, че американските военнослужещи няма да имат бойна роля в Афганистан следващата година и че мисията от 9800 войници ще бъде ограничена само в обучение на афганистанските сили за сигурност и залавяне на „останки от Ал Кайда”.

Високопоставен представител на Белия дом заяви, че американските сили в Афганистан няма да изпълняват редовни патрули или да провеждат офанзивни мисии срещу талибаните следващата година.

„Ние повече няма да атакуваме екстремистите само защото те са талибани. Ако талибани обаче директно застрашават САЩ и коалиционнните сили в Афганистан, или предоставят директна подкрепа към Ал Кайда, то ние ще вземем съответните мерки, за да защитим американските граждани”, заяви източникът. 

TrafficNews.bg