Бившият президент Барак Обама остро критикува работата на президента Доналд Тръмп за коронавирусната пандемия, наричайки я „абсолютна хаотична катастрофа“ по време на разговор с бивши членове на администрацията му, според запис, получен от Yahoo News.

Обама също реагира на Министерството на правосъдието, като прекрати наказателното си дело срещу първия съветник по националната сигурност на Тръмп Майкъл Флин, заявявайки, че се тревожи, че "основното разбиране на принципите на правовата държава е застрашено". 

Повече от 78 400 души със COVID-19 са починали в Съединените щати, а над 1,3 милиона души са тествали положително, показват последните оценки на Центъра за системна наука и инженерство към университета Джон Хопкинс.

Коментарите на Обама дойдоха след разговор в петък с 3000 членове на Асоциацията на възпитаниците на Обама, хора, които служиха в неговата администрация. Обама призова своите привърженици да подкрепят бившия си вицепрезидент Джо Байдън, който се опитва да свали Тръмп на изборите на 3 ноември.

„Това, срещу което се борим, са тези дългосрочни тенденции, в които да бъдеш егоист, да бъдеш племенен, да бъдеш разделен и да виждаш другите като враг - това се превърна в по-силен импулс в американския живот. И между другото, това виждаме и в международен план. Това е част от причината, поради която отговорът на тази глобална криза е толкова анемичен “, казва Обама, според Yahoo News.

Тръмп от своя страна се хвали с реакцията си на вируса, казвайки, че ограниченията за пътуване от Китай и Европа, както и насоките за социално дистанциране са предотвратили много по-големи щети. "Мисля, че спасихме милиони животи", каза той по-рано тази седмица.

Тръмп разкритикува администрацията на Обама, твърдейки „е  че администрацията му е наследила „нарушена система“.