В ново проучване, изследователи откриха, че COVID-19 се задържа във въздуха в претъпкани пространства или помещения, при които липсва вентилация.

Това потвърждава факта, че коронавирусът може да се разпространи чрез малки частици от въздуха, известни като аерозоли.

В две болници в Ухан, Китай, изследователите са открили парченца от генетичния материал на вируса, плаващ във въздуха на болнични тоалетни, закрити пространство с големи тълпи и помещения, където медицинският персонал сваля защитните си съоръжения. Изследването, публикувано в понеделник в списанието Nature Research, не се е опитвало да установи дали въздухоносните частици могат да причинят инфекции.

Въпросът как лесно новият вирус може да се разпространи във въздуха беше въпрос на дискусия. Световната здравна организация заяви, че рискът е ограничен до конкретни обстоятелства, посочвайки анализ на повече от 75 000 случая в Китай, при които не се съобщава за предаване по въздух.

Но тъй като вирусът се разпространи по целия свят и зарази близо 3 милиона души, учените се опитват да разберат как точно се случва заразяването.

Хората произвеждат два вида капчици, когато дишат, кашлят или говорят. По-големите се спускат на земята, преди да се изпарят, причинявайки замърсяване най-вече чрез обектите, върху които се заселват. По-малките - тези, които съставляват аерозоли - могат да останат във въздуха с часове.

Изследователите, водени от Ке Лан от университета Ухан, създадоха така наречените аерозолни капани във и около две болници в града.

Те откриха малко аерозоли в отделения за пациенти, супермаркети и жилищни сгради. Много повече са открити в тоалетни и две зони, през които преминават големи тълпи, включително вътрешно пространство в близост до една от болниците.

Особено високи концентрации се появяват в помещенията, където медицинският персонал сваля защитната си екипировка, което предполага, че частици, замърсяващи оборудването им, отново се пренасят във въздуха, когато се свалят маски, ръкавици и рокли.

Резултатите подчертават важността на вентилацията, ограничаването на тълпите и внимателните санитарни дейности, казаха изследователите.