Нова Зеландия казва, че е спряла заразата от Covid-19 в страната, като елиминира ефективно вируса.  С няколко единични нови случая за няколко дни - един в неделя, премиерът Джасинда Ардерн заяви, че вирусът е "в момента" елиминиран, съобщава ТIME.

Но служителите предупредиха, че това не означава пълен край на новите случаи на коронавирус. Новините идват часове преди Нова Зеландия да премахне най-тежките си социални ограничения. От вторник някои несъществени бизнес, здравни и образователни дейности ще могат да се възобновят. Повечето хора ще продължат да си остават вкъщи по всяко време и да избягват всички социални взаимодействия.

"Ние отваряме икономиката, но не отваряме социалния живот на хората", каза г-жа Ардерн на ежедневния брифинг на правителството. Нова Зеландия съобщава за по-малко от 1500 потвърдени или вероятни случаи на коронавирус и 19 смъртни случая.

Генералният директор по здравеопазването на Нова Зеландия Ашли Блумфийлд заяви, че ниският брой нови случаи през последните дни „ни дава увереност, че сме постигнали целта си за премахване“.

 Той предупреди, че "елиминирането" не означава, че няма да има нови случаи, "но това означава, че знаем откъде идват нашите случаи".

Г-жа Ардерн заяви, че в Нова Зеландия няма широко разпространено неоткрито предаване на общността, добавяйки: „Победихме в тази битка“.

Но тя каза, че страната "трябва да остане бдителна, ако искаме да я запазим по този начин".


Как Нова Зеландия отговори на вируса?

Страната въведе някои от най-строгите ограничения в света по отношение на пътуванията и дейността в началото на пандемията, когато имаше само няколко десетки случая.

Той затвори границите си, започна да прилага карантина за всички пристигащи в страната, въведе строго блокиране и монтира обширна операция за тестване и проследяване на контакти. 

На 26 март бяха закрити плажове, брегове и площадки, както и офиси и училища. Баровете и ресторантите също бяха затворени, включително за доставки.  

Г-жа Ардерн каза, че моделирането показва, че Нова Зеландия би могла да има повече от 1000 случая на ден, ако не беше въвела мерките за сигурност толкова рано. 

Тя каза, че страната никога не може да разбере колко лошо би било, но че „чрез кумулативните си действия сме избегнали най-лошото“.

Отдалеченото местоположение на Нова Зеландия и лесно запечатваните граници бяха в нейна полза, когато вирусът избухна, казват експертите.  

Но правителството също получи похвала за яснотата на съобщенията си през цялата криза.

В полунощ местно време (12:00 GMT в понеделник) Нова Зеландия ще премине от блокиране на ниво четвърто към трето ниво. Това означава, че повечето фирми ще могат да се отворят отново, включително ресторанти за доставки, , но не и такива, които включват контакт лице в лице.

На новозеландците се казва да се придържат към своя крък - малка група близки приятели или семейство - и да стоят на 2 м далеч от останалите.  

Масовите събирания все още са забранени, търговските центрове остават затворени и повечето деца ще останат далеч от училище. Границата на Нова Зеландия ще остане затворена.

Какво се случва в Австралия?

В Австралия покачването на инфекциите също се забави значително през последните седмици. Имаше само 16 нови случая, регистрирани в неделя.

Подобно на Нова Зеландия, правителството му беше похвалено заради реакцията си на кризата, а проучванията на общественото мнение показват, че доверието в ръководството на страната е нараснало.

Ограниченията се облекчават в някои области, като някои държави планират да облекчат правилата за социално дистанциране, за да позволят по-големи събирания на открито тази седмица.

В Куинсланд от събота хората ще могат свободно да пазаруват мода, да излизат на пикник в парка или да отидат да плуват на плажа, стига да е на до 40 минути с кола от дома.

Западна Австралия също се присъединява към Южна Австралия в разширяването на националния лимит за двама души на събирания до 10 души.

Въпреки това повечето австралийци все още са длъжни да стоят у дома, освен ако нямат основни причини за работа, пазаруване или упражнения. 

Повече от милион австралийци също изтеглиха приложението за проследяване на контакт с коронавирус в рамките на часове след пускането му от правителството.  

Потребителите на приложението ще бъдат уведомени, ако са имали повече от 15 минути близък контакт с друг потребител, който тества положително за Covid-19. 

Има съобщения, че Австралия и Нова Зеландия обмислят да открият пътуване между тях, но все още не е взето такова решение.