Съд в Калифорния разпореди в понеделник на компанията за козметика "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) да изплати 417 млн. долара на жена, която претендира, че е развила рак на яйчниците, след като е използвала продукт на фирмата. Става дума за базиран на пудра продукт (подобно на детската пудра), предназначен за дамска хигиена, съобщава "Ройтерс".

Върховният съюз на Лос Анджелис се произнесе в полза на местния жител Ева Ечеверия в най-голямото дело, образувано срещу козметичния гигант. Съдът е приел, че компанията не е успяла адекватно да предупреди потребителите си за риска от рак, който може да се развие при употребата на базираните му на пудра продукти.

Присъдата включва 70 млн. долара обезщетение и 347 млн. долара санкция. Това е голям удар срещу компанията, срещу която има подадени 4800 подобни съдебни искания в цялата страна и която вече бе санкционирана с 300 млн. долара от съд в Мисури.

От компанията обявяват, че ще обжалват присъдата, защото "са водени от науката, която подкрепя безопасността на продукта Baby Powder.

Казусът с Ечеверия е първият от много подобни в Калифорния, който влезе в съда. Пострадалата казва, че е развила нелечим рак, след като десетилетия е използвала продуктите на тази компания. Нейните адвокати посочиха и че козметичната компания е насърчавала жените да използват продуктите й, въпреки че са знаели за изследвания, които свързват рака на яйчниците с използването на базирани на пудра продукти за хигиена на гениталиите. От компанията се защитават с твърдението, че изследванията и федералните агенции не са установили, че базираните на пудра продукти са канцерогенни.

Процесът следва пет подобни в Мисури, където има и още висящи. Компанията е загубила вече четири от тези дела и заедно с доставчика си на пудра е получила санкции за общо 307 млн. долара досега. Преди присъдата по казуса с Ечеверия най-голямата сума е била за 110 млн. долара.