Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите пред полския парламент във Варшава в събота сутринта, опитвайки се да свали обсадата и да разпръсне множеството.

Снощи хиляди поляци се събраха на протест срещу планираните ограничения за журналистическо отразяване на дебатите в Сейма.

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав Качински напусна сградата на парламента рано в събота, като полицията използва сила срещу демонстрантите, за да го изведе.

Опозиционните партии обвиниха управляващите в нарушаване на конституцията след като председателят на Сейма реши да ограничи достъпа на медиите до обсъждането и гласуването на бюджета на страната, като премести депутатите в по-малка зала.

„Хора, които не са депутати, вдигаха ръце и гласуваха бюджета на държавата. Преброяването беше пълен хаос и се съмняваме, че имаше кворум”, оплака се Елизабета Радишевска, депутат от опозицията.

Управляващите отговориха, че кворум е имало.

Освен това с нови правила, които влизат в сила от догодина, само пет телевизионни станции, избрани от правителството, ще имат достъп до Сейма. Броят на журналистите в сградата на парламента също ще бъде ограничен. Мерките са само част от кампанията на полското правителство за ограничаване на свободата на медиите в страната.

„Всеки вижда, че Право и справедливост премина границата и нищо няма да бъде същото повече”, каза Томаш Симоняк, заместник-лидер на най-голямата опозиционна партия Гражданска платформа.

Парламентът е заобиколен от стотици полицаи, някои от които носят пушки с гумени куршуми.