Президентът на Съединените щати често е определян като най-могъщият лидер на земята, но и неговата власт има граници. Той едва ли може да нареди на американците да напуснат домовете си и да отидат на работа. Само преди броени дни държавният глава заяви, че иска след Великден  страната да се върне към нормалния ритъм на живот. 

Подобно разрешение в условията на здравна криза обаче е редно да дойде от местните власти - щатските,  градските или окръжните управи.

Този дългогодишен правен принцип предхожда Конституцията, казват експертите, така че г-н Тръмп може да предложи кои щати може да се върнат на работа, както той направи в съобщението си в четвъртък, но той няма правомощията да отменя държавните и местните декрети.

„Счита се, че щатите имат общо право да приемат законодателството за здравето, благополучието, безопасността и морала за хората на тяхния щат“, казва Андрю Кент, който преподава конституционно право в Училището по право на университета в Фордъм.

Възможно е да има някои изключения, отбелязват г-н Кент и други, както в случай на военно нашествие или друга национална спешна ситуация, но пандемията не е едно от тях. По въпросите на здравеопазването правомощията на федералното правителство са ограничени до опити да предотвратят разпространението на заразни болести в Съединените щати или между държавите.

Г-н Тръмп би могъл да се опита да използва значителните си лостове на власт като отказ от федерална помощ, както направи с храмовете, които се противопоставиха на политиката им за имиграция, заявиха правни експерти, но щатите могат да отхвърлят всеки пряк опит федералното правителство да се опита да извади хората от домовете им.