Отговорът на Москва на новината, че Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин не закъсня. Той гласи, че "решенията на съда в Хага нямат правно значение".

Сред посочените от съда деяния са депортациите на деца от Украйна в Русия. Москва не крие, че прави това, като цитира хуманитарни основания. Юристи и организации за защита на човешките права отхвърлят това и казват, че Русия нарушава Женевските конвенции с отвеждането на украинските деца. Издадената заповед за арест не означава, че Путин ще бъде задържан. Съдът няма полицейски сили и разчита държавите членки да извършат арестите. Но заповедта означава, че Путин може да бъде задържан ако отиде във всяка от 123-те държави, които са подписали Римския статут и са част от съда.

Русия не е част от Международния наказателен съд. Минути след издаването на заповедта от Москва коментираха, че тя е безсмислена. По улиците на руската столица гражданите реагираха еднозначно - няма начин Путин да бъде арестуван.

Някои московчани не вярват, че държавният глава на Русия ще бъде арестуван. „По-скоро той ще арестува всички”, твърдят те.

Това, че Русия не е подписала Римския статут, не означава, че е невъзможно Владимир Путин да бъде съден в Хага. Украйна също не е част от съда, но позволи на магистратите да разследват и наказват престъпления на нейна територия. А на действащи президенти вече са били издавани заповеди за арест. Това са Омар Башир от Судан и Муамар Кадафи от Либия. Путин стана третия в този непрестижен списък.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на ПутинТой е обвинен във военни престъпления