Медицинска сестра от фронтовата линия на епидемията от коронавирус в Италия сравни случващото се с "война“, съобщава Гардиън. Лекарите и медицинските сестри работят денонощно, докато страната се опитва да спре разпространението на вирус, който досега е отнел живота на над 1000 италианци.

Сред загиналите бил 59-годишен лекар и близък приятел на Роберта Ре, медицинска сестра в болница Пиаченца в Емилия-Романя, регионът с втория най-голям брой случаи. 

"Това е опит, който бих сравнил със световна война", каза Ре пред Guardian. „Но това е война, която не се бори с традиционните оръжия - тъй като все още не знаем кой е врагът и затова е трудно да се бие. Единственото оръжие, което трябва да избегнем нещата да се влошат е да стоим вкъщи и да спазваме правилата, да правим това, което направиха в Китай, тъй като това се отплаща", казва сестрата.

Италия, която има най-голямото огнище на коронавирус извън Китай, затегна карантинните ограничения в четвъртък след скока на смъртните случаи. Общият брой на заразените от началото на епидемията, включително смъртните случаи и тези, които са се възстановили, достигна над 15 000 в четвъртък. 

"Обикновено съм щастлив човек, разговарям и се шегувам с всички ... но сега има дни, в които съм плакала и съм била депресирана", добави Ре.

Други медици в центъра на епидемията отправиха  молби през социалните медии и споделиха снимки на изтощен персонал, докато болниците им работят под огромен  натиск. Андреа Верчели, която работи в спешното отделение в болница в Пиаченца, каза във видео във Facebook: „Това, което преживяваме, не е нормален грип, получаваме 40 случая на пневмония на ден в спешното отделение.“

Даниеле Макини, лекар в болница „Хуманитас Гавазени“ в тежко засегнатата провинция Бергамо в района на Ломбардия, написа във Фейсбук няколко дни, преди цялата страна да бъде поставена под карантина: „Ситуацията не е нищо драматично. Войната буквално е избухнала и битката е непрекъсната, ден и нощ. "