Ситуацията в Запорожската АЕЦ, завзета от Русия през март, е "напълно извън контрол", заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, информира Би Би Си, цитиран от БТВ.

Той допълни , че електроцентралата работи с нарушения, а МААЕ няма връзка с нейния персонал и не може своевременно да провери ситуацията в централата, а проблемите с доставките на консумативи увеличават риска от неизправности.

"Нарушени са всички принципи за безопасна експлоатация на ядрената електроцентрала. Рисковете са много сериозни, ситуацията е изключително опасна. Като ръководител на международна организация, моля и двете страни да разрешат посещението ни", подчертава Гроси.

Той настоява за посещение на инспектори на МААЕ, а окупационните власти, назначени от Русия, заявяват, че са готови да сътрудничат.

В миналото обаче украинската компания "Енергоатом" се противопоставяше на посещенията на МААЕ в Запорожската АЕЦ с аргумента, че те легитимират завземането на централата от Русия.

В четвъртък украинските власти направиха противоречиви изявления. Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак смята, че присъствието на международни инспектори в централата е необходимо, докато министърът на енергетиката Герман Галушченко посочва, че позицията на МААЕ, която в свое предишно изявление нарече войната в Украйна "руска военна операция", е твърде неутрална.

Никълъс Рот, който е старши директор на неправителствената организация „Инициатива за ядрена заплаха“, е съгласен, че физическото присъствие на инспектори в атомните електроцентрали е необходимо.

„Днес Гроси има много важна политическа роля - той бие тревога. Това е много важно, ако искаме да намерим начин да намалим риска. Виждаме нещо, което не сме виждали досега във военните усилия. Страната използва ядрено съоръжение като прикритие“, подчерта Рот.

Източник на сериозна опасност за региона

Във вторник ръководителят на Държавния департамент на САЩ Антъни Блинкен обвини руските войски, че нанасят артилерийски удари от ядрената централа или в близост до нея, а украинските въоръжени сили не могат да отговорят, без да рискуват да ударят централата.

Това твърдят както украинските командири, така и жителите на Никопол и Марганец, които са обект на повечето обстрели.

"Разбира се, украинците не могат да реагират поради риска от ужасна катастрофа в атомната електроцентрала", каза Блинкен и добави, че Вашингтон е изключително загрижен за ситуацията.

Какво се случва в атомната електроцентрала?

Русия завзема Запорожската АЕЦ в началото на март, през втората седмица на войната. Преди да бъде окупирана централата и град Енергодар, в който се намира, районът в съседство с АЕЦ-а е обстрелван дълго време - в една от административните сгради избухва пожар, който предизвиква световна тревога.

Говорителят на АЕЦ Андрий Туз заяви тогава, че централата е била "обстрелвана от упор" и че един от енергоблоковете е бил повреден. Пожарът е потушен от украински пожарникари, след което борбата с него в района на електроцентралата е прекратена.

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание, на което представителите на Великобритания и САЩ осъдиха обстрела на завода. Дори китайското външно министерство, което рядко критикува действията на Русия, заяви, че е сериозно загрижено за ядрената безопасност в условията на война.

Тогава руските военни твърдяха, че пожарът в тренировъчния комплекс на АЕЦ е резултат от "чудовищна провокация" на украинска диверсионна група, която първо е обстрелвала руски патрул от прозорците на сградата, а след това е подпалила самата сграда.

За руски обстрел от атомната електроцентрала или в близост до нея се говори от средата на юли. Град Никопол на западния бряг на река Днепър, град Марганец и околните села често са подложени на обстрел.

Днес властите в Никопол редовно публикуват информация за радиационния фон в града.

Украинските въоръжени сили се опитват да нанасят точкови удари, използвайки заграждащи боеприпаси или "дронове камикадзе". На 22 юли полски безпилотен летателен апарат Warmate унищожи палатков лагер на руските войски, артилерийска система и система за противовъздушна отбрана.

Въпреки това не се говори за пълноценно използване от Украйна на тежка артилерия, включително съвременни американски или британски реактивни снаряди.

Украйна иска от международната общност да "затвори небето" над атомната електроцентрала със системи за противовъздушна отбрана, вероятно за да предотврати ракетни атаки.