Поредицата на HBO "Чернобил" разтърси целия свят и напомни на хората за трагичната авария през 1986 г.

Жителите на Припят са евакуирани, но домашните им любимци не споделят тази съдба. Жителите на града получават забрана да вземат верните си приятели. Те трябва да ги изоставят. 

Към момента в зоната има около 300 бездомни кучета. Голяма част от животните са потомци на онези, които са били изоставени след ядрената катастрофа, пише The Guardian.

Те обичат изоставеното място заедно с лисици, зайци и вълци, които също са намерили подслон в Чернобил. 

Спасилите се от адската авария разказват за "скимтящите кучета, опитващи се да влязат в автобусите заедно със своите стопани.

"Войниците ги избутваха отново и ги ритаха, а те тичаха дълго след автобусите. Съкрушените семейства оставяха бележки на вратите: „Не убивайте нашата Жулка. Тя е добро куче".

Към най-добрите приятели на човека няма милост. Специални отряди са изпратени, за да застрелят животните и да ги бетонират.

Но някои животинки все пак оцеляват, а техните потомци населяват зоната и до днес. Животът им не е лесен, защото освен суровите условия и липсата на подслон, животните трябва да живеят сред радиацията.

Въпреки трагичните обстоятелства не всичко е толкова страшно за четириногите. Те живеят в специални къщички, направени от охранителите в зоната. Кучетата се превръщат в талисмани на Чернобил и посрещат стотици туристи, които идват, за да видят мрачното място. Някои дори са достатъчно хитри и търсят храна от близкото местно кафене. 

Екскурзоводът Надежда Стародуб разказва, че посетителите обичат кучетата. Няма правило, което да им забрани да докосват кучетата, но екскурзоводът съветва туристите все пак да внимават и да се отнасят с уважение към бездомните.

"Повечето хора ги намират за сладки, но някои смятат, че са опасни и избягват да ги докосват. Но аз ги обичам", споделя още тя.

Превод и редакция: TrafficNews.bg