Кристалина Геориева става заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси.

Пълният състав на Еврокомисията беше публикуван , малко преди да започне пресконференцията, на която председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще обяви официално състава.

През последната седмица в медийното пространство изтекоха редица документи, в които се спекулираше за разпределението на постовете. За българската кандидатура за еврокомисар се появиха две предположения - за ресорите "Бюджет" и "Данъчна политика".

Ключовите постове отиват при Франция и Великобритания - бившият финансов министър на Франция и социалист Пиер Московиси поема ресор "Икономика и монетарна политика", а Джонатан Хил ще отговаря за финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари.

"Не беше лесно, никога не е лесно да съставиш комисията", каза Юнкер. "Съставял съм много правителства и знам за какво става дума", допълни той. Юнкер отбеляза, че е провел интервюта с всеки едни от еврокомисарите и се е срещнал с държавни лидери и политици от ЕС.

"Това е комисия с пълна легитимност", отбеляза Юнкер и подчерта, че 11 комисари имат солиден икономически и финансов бекграунд, а 8 от тях има опит във външната политика, така че новата Еврокомисия ще може да се изправи срещу всички предизвикателства пред Европа.

Юнкер не пропусна да подчертае, че е събрал 5 бивши премиери, 4 бивши вицепремиери, 19 министри и 7 еврокомисари от екипа та Жозе Мануел Барозу.

"Току що бях предложена за кандидат за заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Благодаря и на избрания председателят Жан-Клод Юнкер за доверието, както и на всички за вашата подкрепа!", написа Георгиева в профила си в "Туитър" в първата реакция на новината.

Юнкер подчерта, че три от заместниците му са дами - Кристалина Георгиева, Аленка Братушек от Словения, която ще отговаря за енергийния съюз и италианката Федерика Могерини, за която по-рано стана ясно ще наследява Катрин Аштън като върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. 

Останалите заместници на Юнкер са финландецът Юрки Катайнен (Заетост, растеж, инвестиции и конкурентоспособност), латвиецът Валдис Домбровскис (единна валута и социален диалог), холандецът
Франс Тимерманс (По-добро регулиране) и естонецът Андрус Ансип, който ще отговаря за дигиталния пазар.

Шведският външен министър Карл Билд поздрави на първо място избора на Сесилия Малстрьом за влиятелния пост еврокомисар по търговията. "Това е чудесно за цяла Европа", заяви той в профила си в "Туитър". Освен това той поздрави и Дания за това, че получава също много важния портфейл на еврокомисар по въпросите на конкуренцията.

Германският комисар Гюнтер Йотингер поема ресора "Дигитална икономика" - портфолио, което включва реформата на европейския телеком пазар. В предишния състав на еврокомисията Йотингер отговаряше за енергетиката.
 
Юнкер подчерта, че еврокомисарите имат задачата да защитават правата на всички граждани на ЕС, а не да прокарват интересите на отделните страни членки.

Ги Верхофстад – бившият белгийски премиер, който ръководи групата на либералите в Европарламента (ALDE), коментгира, че неговите съпартийци получават влиятелни портфейли в новата Еврокомисия: търговия, конкуренция, енергиен съюз и правосъдие. "Получаваме и двама зам.-председатели", допълни той в профила си в "Туитър".

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че България за пръв път получава толкова висок пост в Европейската комисия. "Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец", каза още държавният глава в разпространено изявление. 

TrafficNews.bg