Като се има предвид, че се смята, че употребата на тютюн убива приблизително осем милиона души всяка година, доклад, който твърди, че пушачите са били по-малко склонни да заразят коронавирус, накара мнозина да повдигнат вежди миналата седмица.

Изследването от болницата Pitié-Salpêtrière в Париж посочва, че "настоящият статус на тютюнопушенето изглежда защитен фактор срещу инфекцията от SARS-CoV-2" и че "никотинът може да бъде предложен като потенциален превантивен агент срещу COVID-19 инфекция."

Но изследването също предупреди, че „никотинът е наркотик и е отговорен за пристрастяването към тютюнопушенето“. „Пушенето има тежки патологични последици и остава сериозна опасност за здравето“, казват специалистите. 

И така, какво казват световните здравни експерти? По-малко вероятно е пушачите да се заразят с вируса?  

Не. Според Световната здравна организация (СЗО) хората, които пушат, вероятно ще бъдат по-уязвими от инфекция. "Актът на тютюнопушене означава, че пръстите (и евентуално замърсените цигари) са в контакт с устните, което увеличава възможността за предаване на вируса от ръка в уста", заяви СЗО.  

„Продуктите за пушене улесняват предаването на COVID-19 .“ "Пушачите също могат вече да имат белодробни заболявания или намален капацитет на белите дробове, което значително би увеличило риска от сериозно заболяване."

 "Условия, които увеличават нуждите от кислород или намаляват способността на организма да го използва правилно, ще поставят пациентите по-висок риск от сериозни белодробни състояния, като пневмония."

В допълнително изявление пред Euronews, Световната здравна организация заявява, че в момента преглежда изследвания и изследвания, свързани с тютюнопушенето и никотина. 

„Настоящите данни сочат, че смъртността от COVID е по-висока сред пушачите“.  

"Единствените хора, които в момента трябва да използват никотинови лепенки, са хора, които трябва да ги използват, за да откажат тютюнопушенето.", предупреждават от организацията. 

Доклад от март от Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) също определи пушачите като "уязвима група" към заразяване от COVID-19.

Въпреки че наличните данни могат да бъдат ограничени, научните изследвания, цитирани от СЗО и ECDC, заявяват, че тютюнопушенето може да направи хората по-податливи на сериозни усложнения от коронавирусна инфекция.

"Ако ще се откажете от тютюнопушенето, това е много добър момент да го направите", каза главният медицински директор, проф. Крис Уити. Насоките на NHS също посочват, че тютюнопушенето увеличава риска от "повече от 50 сериозни здравословни състояния".

Френското здравно министерство заяви, че пушачите не са изложени на повече риск от заразяване, но са "по-изложени на риск от развитие на сериозни състояния". Франция силно ограничи продажбата на никотинови продукти след неотдавнашното проучване в Париж.

Аптеките вече са ограничени да продават не повече от едномесечни доставки на всякакви никотинови продукти, насочени към ограничаване на зависимостта от цигарите.

Междувременно онлайн продажбата на продукти е забранена изцяло.

Министерството на здравеопазването заяви, че са предприети мерки за „предотвратяване на риска за здравето, свързан с прекомерната консумация или злоупотреба с никотинови продукти от хората, които се надяват да се защитят от COVID-19.

Болницата Pitié-Salpêtrière в Париж планира да изпробва използването на никотинови лепенки и други продукти на хоспитализирани пациенти на COVID-19.