Китай отмени разрешителните за покоряване на Еверест заради коронавируса, съобщиха организаторите на експедиция, което се случва преди пролетния сезон на катерене на най-високия връх в света, съобщава БГНЕС.

Миналата година по време на пролетния прозорец, белязан от голям трафик, рекордните 885 души стигнаха до върха. 644 от тях покориха Еверест от Непал, а 241 от северната страна в Тибет.

Непалската страна остава отворена засега, въпреки че някои оператори на експедиции са забелязали отмяна и алпинистите са били помолени да представят 14-дневна история на пътуванията и медицински документи.

"Китайските власти ни информираха, че планината ще се затвори от северната страна”, заяви за АФП Лукас Фуртенбах от базираната в Австрия Furtenbach Adventures. И допълни, че ще премести своите 11 клиенти в Непал.

Туристическите зони в Тибет са затворени от януари, съобщиха от местната туристическа служба. Китайската асоциация за алпинизъм в Тибет, която издава разрешителни за Еверест, не беше достъпна.

Друга компания, Alpenglow Expeditions, отмени плановете си, свързани с Еверест. „Съгласен съм с решението на Китай. Това е отговорно. Понастоящем не си струва с изкачването на планина да прехвърли риска в базовите лагери, нито след завръщането си у дома”, заяви в съобщение в сряда.

Някои компании в Непал също имат анулиране на резервации. „Имахме резервации от 23-ма алпинисти, но две групи вече са отменени. Може да имаме само 8 до 10 катерачи тази година”, каза Пасанг Тение Шерпа от Pioneer Adventure.

Еверест привлича стотици алпинисти от цял свят всяка пролет, когато между края на април и края на май се отваря прозорец за хубаво време.

Досега в Непал има само един потвърден случай на коронавирус.