Китай е уверен, че ще постави под контрол епидемията от коронавирус до края на април, обяви китайският експерт Жон Наншан към правителството на страната на пресконференция, цитиран от местни медии.

Представителят добави, че първият коронавирус е потвърден в Китай, но източникът на вируса може би не е от Китай.

Той разкри, че един човек с положителна проба за вируса може да го предаде средно на двама-трима души, което е много по-сериозно в сравнение с тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), пише News.bg.

Наншан приветства усилията на правителството в борбата срещу коронавируса, който отне живота на повече от 2700 души и зарази над 80 000 по света. Експертът каза, че възнамерява да сподели опита и знанията на Китай на Европейското дружество по белодробни заболявания, за да помогнат на световната общност да овладее епидемията.

Междувременно пазарите в Азия се насочиха към най-лошата си седмица за последните две седмици, след като понесоха големи загуби. Nikkei затвори с 2,13% надолу, Kospi в Сеул изгуби 0,7%, ASX200 в Сидни спадна с 0,7% за деня, а Shanghai Composite е с 0,12% нагоре.

FTSE100 е с 2% надолу тази сутрин. Вчера американските борси, предимно Dow Jones и S&P500, затвориха за трети пореден ден на червено.

Барел петрол сорт "Брент" е с 63 цента надолу или 1,2% до 52,80 долара. Златото скочи с 8,50 долара за 1 651.50 тройунция, а среброто се увеличи със 17 цента до 18 долара за унция.