Това беше най-кошмарният сценарий за всяка церемония по връчване на награди и той се случи в нощта на "Оскар"-ите: "Лунна светлина" получи приза за най-добър филм, но едва след като "Страната Ла-ла" бе погрешно обявен за победител. Ако беше холивудски филм, никой нямаше да повярва. Но гафът се случи и макар че грешката бе поправена по елегантен и приятелски начин, всички в бляскавата зала на Долби тиатър, както и милионите зрители пред телевизионните екрани, си задаваха въпроса: как е възможно подобно объркване?

Двама човека – представители на одиторската компания "Прайсуотърхаус Купърс" -броят гласовете и предварително знаят кои са победителите. Всеки от тях има пълен набор пликове с картончета, на които са обозначени имената на победителите в различните категории – в случай, че с някой от пликовете се случи нещо.

По време на церемонията представителите на "Прайсуотърхаус Купърс" стоят от двете страни на сцената и предават пликовете на водещите преди всеки епизод от награждаването, пише mediapool.bg. И след като на Ема Стоун бе връчен "Оскар" в номинацията "Най-добра актриса", втори аналогичен плик е бил даден погрешка на водещия Уорън Бийти, който заедно с Фей Дънауей трябваше да обяви победителя в категорията "Най-добър филм".

Именно затова обърканата Ема Стоун по-късно заяви пред репортери: "През цялото това време аз държах своето картонче "Най-добра актирса" в себе си".

Отстрани всичко изглеждаше така, сякаш ветеранът Уорън Бийти си прави майтап на сцената, като първо отваря плика, след това гледа картончето в него, след това отново поглежда в плика, за да се убеди, че в него няма още едно картонче.

След повторен преглед на плика, той го показва на Фей Дънауей и тя обявява тържествено, че Оскарът за най-добър филм се присъжда на "Страната Ла-ла".

"Искам да ви кажа какво се случи. Аз отворих плика, на картончето беше написано "Ема Стоун". "Страната Ла-ла". Ето защо аз толкова дълго гледах Фей и към вас (аудиторията). Не съм се опитвал да забавлявам никого" – обясни 79-годишният Бийти.

Домакинът на церемонията Джими Кимел след това каза: "Той беше объркан, защото на картичката, която той ми показа междувременно, пишеше Ема Стоун. "Страната Ла-ла".

"Това очевидно го е объркало, ние мислехме, че той се държи престорено потайно и изкусно, за да накара всички да се мъчат, но в действителност той беше озадачен", коментира Кимел.

Създателите на "Страната Ла-ла" вече лееха реки от благодарности, когато сътрудниците на "Прайсуотърхаус Купърс" и представители на организаторите на церемонията излязоха на сцената, за да съобщят на екипа и актьорите от "Страната Ла-ла", а заедно с тях и на целия свят, че е станала ужасна грешка.

Продуцентът на филма Фред Бъргър тъкмо благодареше за огромната чест, когато спря по средата и каза "Впрочем, изгубихме, но вие вече разбрахте". Колегата му Джордан Хоровиц се върна пред микрофона и обяви: "Съжалявам, станала е грешка. "Лунна светлина", вие печелите "Най-добър филм"".

"Това не е майтап. Боя се, че те прочетоха не това, което трябва", каза другият продуцент на "Страната Ла-ла" Марк Плат. "Не, не е майтап. "Лунна светлина" стана най-добър филм", повтори Хоровиц.

В доказателство на това той показа пред аудиторията картончето и прочете какво пише на него: "Лунна светлина. Най-добър филм".

Искрени извинения от одиторите

В същото време одиторската компания "Прайсуотърхаус Купърс", която е отговорна за броенето на гласовете в Американската киноакадемия, публикува изявление, в което поднесе искрени извинения за инцидента.

Компанията потвърди, че на Уорън Бийти и Фей Дънауей е предаден погрешен плик.

В момента провеждаме разследване на случая и дълбоко съжаляваме за станалото, заявява компанията.

Марта Руис и Брайън Кулинан са двамата служители от "Прайсуотърхаус Купърс", които са отговорни за гафа.

В блог пост, публикуван миналия месец в Medium, Руис и Кулинан обясняват каква е процедурата за съхранение на пликовете за Оскарите – а именно, че двамата държат запечатаните пликове и лично ги подават на водещите или актьорите, обявяващи победителите.