Израелският парламент одобри закон, изискващ носенето на електронна гривна за крака за всички лица, влизащи в Израел и подложени на карантина поради коронавируса.

Новият закон предвижда, че хората, изпратени под карантина у дома, трябва да носят електронна гривна за проследяване, за да се гарантира спазването ѝ. Ако откажат, те трябва да бъдат поставени под карантина в държавен хотел.

Спорното искате бе прието вчера с четири гласа „за“ и един „против“, като само петима от 120-те членове на парламента гласуваха „за“. Критици, включително единственият депутат от опозицията, заявиха, че това нарушава неприкосновеността на личния живот.

В същото време Върховният съд на страната отмени поредица от мерки, ограничаващи влизането и излизането на израелски граждани от страната, като заяви, че тези ограничения са незаконни.

Наредбите, ограничаващи броя на хората, които влизат в страната ежедневно до 3000 и изискват неваксинираните хора да получат одобрение от комитета за излизане, изтичат в събота и няма да да бъдат подновени.