„Не, лекарство нямаме, никой го няма, най-вероятно то ще се появи след не по-малко от година време и след като вече бъде разработена ваксина срещу коронавируса, но смея да твърдя, че в университетската поликлиника „Сан Матео“ в Павия вече притежаваме истински бронебоен патрон срещу COVID19, който изстрелян в точния момент и по добре фиксираната цел, ломи безмилостно болестта“, заяви пред „Монитор“ генералният директор на болничното заведение д-р Карло Никора, който е един от най-уважаваните здравни мениджъри на областта Ломбардия и цяла Италия.

Става дума за антитела – килъри на коронавируса, изолирани от вирусолозите от поликлиниката начело с проф. Фаусто Балданти от кръвта на вече излекувани пациенти. Разбира се, лечението с плазма не е нещо ново и непознато, касае се за „споделяне“ на придобитата от преболедували хора имунна защита.

Но според д-р Никора учените от „Сан Матео са изобретили специална терапевтична схема, която са приложили върху 48 пациенти с изключително добри крайни резултати. Защото екипът на проф. Балданти е успял да изолира, да открие антитялото, което поразява пробивните глави на коронавируса, самите „корони“, онези, които се виждат на неговите изображенията му и без които той не може да проникне в клетката и да я унищожи. По принцип имунната система на човешкото тяло произвежда куп антитела, всяко едно от които поразява различни части от даден вирус – мембарана, „глава“, „пипала“, сърцевина и т.н.

И след като една от водещите фармацевтични индустрии в Италия изпраща в „Сан Матео“ в началото на март серологични тестове за идентифициране на антителата на коронавируса в кръвта на излекувани пациенти, местните вирусолози си зададат въпроса защо трябва да търсят всички антитела срещу коронавируса, а не установят само онова антитяло, което неутрализира преди всичко разпространяването му? Тоест обгръща и поразява „пробивната глава“ или протеина, известен като Spike – S1 и S2, без който вирусът не може да проникне в клетката и да я умъртви.

В кръвта на излекувания пациент обаче може да има както 150, така и 15 от поразяващото „главата“ на коронавируса антитяло, като след редица опити и безсънни нощи специалистите от „Сан Матео“ успяха да установят онези нужни за неутрализирането на коронавируса целеви антитела. После те „прекрояват“ работния серологичен тест така, че да открива и „преброява“ точно тях, което означава, че за изготвяне на плазма за лечение на болни от COVID-19 ще може да се взема не „небоеспособна“ кръв, а само такава с нужното количество антитела. Които ставата истински трепачи, благодарение на разработената в „Сан Матео“ технология.

“Това означава – обяснява д-р Никора, - че ние нямаме лекарство, нямаме ваксина, но казано прстичко имаме „куршум“, който убива коронавируса при точна стрелба, най-добре на втората седмица от развитието на болестта“. Според здравния мениджър става реч за т.нар. пасивна имунизация чрез преливане на обработена плазма с посоченото вече антитяло – около 250 мл, като от взети примерно 500 мл кръв от излекуван пациент могат да се направят два „куршума“. 

В Италия е забранено, но д-р Никора е убеден, че в САЩ вече прилагат терапевтичната схема от „Сан Матео“ като ваксина на лекари и медицински сестри, лекуващи COVID-19. Мениджърът каза още, че 50% от излекуваните от коронавирус пациенти, както и 10 на сто от участващите в борбата с болестта медицински работници, притежават нужните „бронебройни патрони“. И след като те бъдат установени, поне в Италия като начало могат да бъдат осигурени над 150 хиляди „боеприпаса“, достатъчни за посрещане и разбиване на евентуална втора вълна на коронавируса. Както и за спокойно изчакване на така жадуваната ваксина срещу поредната античовешка напаст.