Ирак има „надеждна” информация, че членове на „Ислямската държава” планират атаки в метрото в Париж и в градове на САЩ. Това заяви иракският премиер в четвъртък, но американски и френски длъжностни лица посочиха, че не разполагат с доказателство в подкрепа на това твърдение, пише Агенция Фокус.

Изявлението на премиера на Ирак Хайдер Абади бе посрещнато с изненада от службите за сигурност, разузнаване и транспорт в двете страни. Политиците в Ню Йорк се надпреварваха да се качат в метрото, за да покажат на хората, че най-големият град в страната е безопасен.

В четвъртък сутринта Абади заяви, че разполага с информацията от заловени в Ирак членове на джихадистката група, и смята, че данните са надеждни. Според него атаките са били планирани от територията на Ирак чрез „мрежи” на „Ислямската държава”.

„Те възнамеряват да извършат атаки в метрото в Париж и САЩ”, заяви Абади пред малка група американски журналисти в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Аз поисках повече достоверна информация – имена, подробности, градове, дати. От подробностите, които научих, мога да кажа, че информацията изглежда надеждна”, обясни премиерът.
От своя страна, високопоставен източник от иракското правителство заяви, че информацията се основава на „стари разузнавателни данни”. Друг източник също определи случая като „стара история”.

Все пак иракското правителство проверява автентичността на информацията за атаките.
Белият дом също заяви, че не разполага с информация за планиране на атентат срещу метрото в САЩ или в Париж. „Видяхме статии за премиера Абади. Не сме потвърждавали информация за подобен заговор и ще имаме нужда от проучване на цялата информация, с която разполагат иракските ни партньори, преди да се произнесем”, заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

„Никой от американското правителство не е в течение на подобен заговор и тази информация не е била споменавана при нашите срещи с иракските представители в Ню Йорк”, заяви от своя страна високопоставен източник от Вашингтон.