164 души са загинали при последните опустошителни наводнения в индийския южен щат Керала. Така общият брой на загиналите по време на сезона на мусоните в региона достигна 324 души, обявиха властите, цитирани от ДПА и news.bg. Военнослужещи и спасителни работници се опитват да освободят блокирани от наводненията хора в туристическия щат. Повечето от загиналите са се удавили или са били погребани от свлачища.

"Керала е засегната от най-голямото наводнение за последните 100 г. 80 язовира преливат, 324 души са загинали, а 223 139 души са в повече от 1 500 лагера", съобщиха от местното правителство.

Общо са регистрирани 324 смъртни случая от началото на сезона на мусоните в щата, който започна на 25 май. 164 души са загинали при наводнения от 8 август до днес, което е почти тройно повече от съобщените 67 смъртни случая в сряда. Хеликоптери и спасителни екипи се борят с проливни дъждове, за да достигнат до наводнените райони, където местни хора бедстват и са принудени да чакат на покривите на жилищата си.

До момента 15 000 души са спасени при операциите. Наводненията нанесоха щети върху стотици километри пътища и доведоха до спиране на влакове и въздушни услуги. Летището в град Кочи, най-натовареното в Керала, ще остане затворено до събота.

Премиерът на Индия Нарендра Моди се очаква да посети щата. Сезонът на мусоните в Индия е в периода юни-септември. Общо в 7 щата на Индия през този сезон наводненията и свлачищата са отнели живота на 868 души.