Хиляди демонстранти в Ереван поискаха днес оставката на арменския премиер Никол Пашинян, предаде Ройтерс. На митинг бившият премиер Вазген Манукян призова поддръжниците си да се готвят за въстание.

"Трябва да сме готови да вземем мълниеносно властта", цитират арменски медии 75-годишния политик, който е първият премиер на независима Армения в началото на 90-те години.

 "Няма значение колко хора се съберат на площада. Никол Пашинян няма да подаде оставка доброволно", заяви Манукян при множеството, развяващо арменски флагове под лекия снеговалеж. Демонстрантите блокираха централните улици на Ереван. Опозиционният политик Ишхан Сагателян обяви, че за понеделник са планирани нови улични протести. Антиправителствените демонстрации в Армения започнаха преди повече от три месеца с края на кратката война с Азербайджан, след която Баку възстанови контрола си върху голяма част от Нагорни Карабах, изгубен в началото на 90-те години.

Опозицията в Армения смята, че Пашинян е лично отговорен за поражението. Пашинян многократно е отказвал да се оттегли и вместо това предлага нови избори тази година. Опозицията възнамерява да ги бойкотира, ако той се кандидатира отново, както е заявил.