През април Европейската агенция по лекарствата ще изпрати експерти в Русия за преглед на клиничните изпитвания и производството на коронавирусната ваксина Sputnik V.

Според ръководителя на отдела за заплахи за здравето и стратегията за ваксинация Марко Кавалери, в момента се провежда подобна проверка за германския CureVac и американския Novavax.

Агенцията ще прегледа всички събрани данни, за да позволи по-бързото използване на ваксината. Инспекцията в Русия през април ще обхване както производствените, така и клиничните изпитвания.

"Тогава ще се опитаме да разберем колко време ще отнеме да се съберат всички данни, необходими за евентуално одобряване на тази ваксина", каза Кавалеро пред италианската телевизия Rai 3.

В събота губернаторът на Лацио Никола Зингарети обяви, че ще подпише споразумение през следващите дни за провеждане на научни изследвания на Sputnik V в Националния институт по инфекциозни болести Лазаро Спаланцани в Рим.

Директорът на института Франческо Вая каза, че Център „Гамалея“ ще изпрати трима служители, за да проучат ефективността на руската ваксина срещу различни варианти на коронавируса.

Европейската агенция по лекарствата започна тестването на ваксината на 4 март, а експертите твърдят, че процесът може да бъде одобрен окончателно през май.