Европа може да е близо до изграждане на стаден имунитет срещу коронавируса. Това твърдят германски експерти, позовавайки се на изследване на жителите в местния град Гангелт. Той е наричан "германския Ухан", след като се оказа огнището на заразата в страната. Изследването показа, че 15 процента от населението в града вече имат антитела срещу коронавируса и са придобили имунитет. Антитела са открити и у хора, които не са имали симптоми на заболяването, което подсилва надеждата, че заразата ще забави темповете си. Според вирусолога, ръководещ проучването Хендрик Щреек, това е достатъчен повод ограничителни мерки да бъдат отпуснати. Канцлерът Ангела Меркел обаче е привърженичка на по-здравите ограничения и едва ли ще се вслуша в този съвет.

Изследването за установяване на антитела срещу коронавируса е било проведено от учени от университета в Бон и е обхванало 1000 души от 400 домакинства в Гангелт. На половината от порведените тестове е било установено, че два процента от жителите носят заразата, а 14 процента имат изградени антитела. Това означава, че поне 15 процента от обитателите на града имат изграден имунитет срещу коронавируса. Досега се предполагаше, че тази цифра е 5 процента. 15 процента имунитет е достатъчен да забави значително разпространението на вируса. А 60-70 процента стаден имуните стига, за да го заличи напълно, твърдят учените. Все пак те предупреждават, че е необходима още повече информация за вируса. Също така експертите са изследвали дома на заразено семейство в Гангелт и не са открили и следа от живи коронавируси по различните повърхности в къщата. Това поставя още повече въпроси относно начина на заразяване и разпространение на вируса.

Други германски учени пък разкриват, че десетки милиони хора може да са се заразили с коронавирус без да знаят и че различните държави регистрират средно около 6 процента от случаите. Предполага се, че една трета от хората, заразени с вируса, не са имали симптоми, а само са го предавали. Ако това е така, би било още едно доказателство, че стадният имунитет е на по-високо ниво, отколкото се предполага.