Около един милион каталунци участваха в голям митинг в Барселона. Демонстрациите в областта се подновяват почти година след неуспешния опит да се отделят от Испания.

Митингът се състоя в „националния ден" на Каталуния и събралите се отново отправиха призива за отцепване, предаде БТВ. Те също така настояха и за освобождаването на каталунските сепаратистки лидери, които са в затвора заради участието си в организирането на референдума за независимост.

По-рано лидерът Ким Тора призова да се участва масово, като целта е нов вот за отделне от Кралството. 

Предишният референдум за независимост на автономната област, неразрешен от Мадрид, завърши с нахлуването на испанските власти, арестите на лидерите в Каталуния и прояви на насилие сред цивилните гласоподаватели.

Хиляди в Барселона се обявиха срещу каталунския сепаратизъм. Участниците изразиха бурно задоволство, когато местни жители развяваха знамето на Испания. На някои от управляващите местни власти се наложи да бягат в чужбина. 

Няколко хиляди испанци участваха дни по-рано в демонстрация в Барселонав подкрепа националното единство и срещу сепаратисткото движение в Североизточна Каталуния.

Участниците изразиха бурно задоволство, когато местни жители развяваха флага на Испания на балконите си, докато се придвижваха на централен булевард.