Създателят на култовия анимационен герой Спондж Боб Стивън Хиленбърг почина на 57 години, съобщава "Дейли мейл". "Тъжни сме да споделим новината за кончината на Стивън Хиленбърг, създателя на Спондж Боб," се казва в съобщение в страницата в Туитър на американския детски телевизонен канал Никелодеон. "Нека запазим минута мълчание, за да почетем живота и работата му".

Създателят на популярния анимационен герой Спондж Боб Стивън Хиленбърг бе диагностициран с тежка диагноза - амиотрофична латерална склероза.

Хиленбърг е бивш океанолог. Създава "Спондж Боб" в края на 90-те (премиерата е през 1999 г.), като първоначално иска да го озаглави Sponge, The Boy, но заради авторски права е принуден да промени името. Телевизионният канал Nickelodeon, продуцент на анимацията, обяви в официално съобщение, че подкрепя Стив и семейството му и че ще уважи желанието им да няма повече коментари по темата.

Амиотрофичната латерална склероза, наричана още болест на Лу Гериг, е неврологично заболяване, което води до дегенерация на моторните неврони, причиняваща парализа и в много случаи завършва с фатален край. За разлика от болестта на Алцхаймер, този вид склероза не уврежда разума. Не се лекува, но има и примери на пациенти, които живеят дълги години след като заболеят. Най-известният пример е проф. Стивън Хокинг.