Протести и грабежи избухнаха в петък в някои части на Венецуела. Причината е недостиг на пари в брой, след като социалистическото правителство на страната изведнъж спря от обращение най-едрата банкнота насред брутална икономическа криза.

Депутат от опозицията заяви, че има три смъртни случая на фона на насилствените сцени в южния миньорски град Каляо. Потвърждение на тази информация от страна на правителството няма, предава Reuters, цитирана от Фокус. Развявайки вече безполезните банкноти от 100 венецуелски боливара, групи от демонстранти блокираха пътищата, настоявайки магазините да приемат пари в брой. Протестиращи от малки и големи градове из цяла Венецуела проклеха президента Николас Мадуро, разказват очевидци. На различни места общо десетки магазини са разграбени.

Миналият уикенд Мадуро даде на гражданите на Венецуела три дни да се отърват от банкнотите по 100 боливара, обяснявайки, че мярката е нужна за борба срещу мафиите по границите с Колумбия. Още тогава някои икономиски предупредиха, че с този ход държавният глава рискува да предизвика хаос.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg