В Лондон няма и помен от блокадата, въведена от днес в Англия след мерките, които оповести премиерът Борис Джонсън в борбата срещу разпространението на коронавируса. На Острова бяха предприели изчакваща позиция, но след предупрежденията, че страната върви по пътя на Италия, правителството зае по-твърда линия. Метрото бе претъпкано с хора, въпреки призивите гражданите да си останат у дома и да работят от къщи по възможност. Хората бяха натъпкани като сърдели по влаковете, пише Дейли Мейл.

Това представлява моят влак днес. Живея в зона 4, но работя в болница в зона 1. Обичам работата си, но рискувам здравето, докато пътувам за работното си място. Властите или да внесат корекция в транспортните услуги или да съблюдават по-добре кой излиза безцелно. Помогнете ми!, призова здравен работник, която споделя съдбата на хиляди други свои колеги. Нима мислите, че тук е пълно само с "ключови" работници, пише друг гражданин в социалните мрежи, а постът му е придружен от снимка на претъпкан автобус. Кметът на Лондон Садия Кан поясни, че транспортът работи с 20 процента намален капацитет и разредено разписание, тъй като много от транспортните работници не се чувстват добре или са се самоизолирали. Това доведе и до повече хора в средствата за придвижване из английската столица.

Мерките в Англия предвиждаг да не се излиза от къщи, освен при нужда. Позволява се излизане за едно спортно упражнение на ден, медицинска помощ или грижа за уязвим близък човек. На работа могат да ходят само хора от ключови сфери на услугите, който може трябва да работи от дома си. Забранени са срещи с приятели и срещи с роднини, освен при съжителство, както и всички сватби, ритуали и церемонии, освен погребенията. Забранява се събирането на едно място на повече от двама човека. Затварят се магазини, които не продават стоки от първа необходимост, както и библиотеки, спортни площадки на открито и места за поклонение. Парковеет остават отворени, но в тях има засилено полицейско присъствие, което да предотвратява по-големи струпвания на хора. Много от тези мерки обаче са на практика невъзможни за изпълнение, алармират медиите в Англия. 6650 са заразените в страната, има 335 жертви.