Бившият премиер на Македония Никола Груевски вече се издирва с международна заповед, съобщи агенция МИА. След получено потвърждение от властите в Унгария и решение на съда бе издадена международна заповед за арест. Международните служби за сигурност също са информирани, че Груевски се издирва, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за доставката на луксозния мерцедес.

Припомняме, че вчера самият Груевски съобщи местонахождението си в профила си във фейсбук. Като заяви, че ще търси политическо убежище в Унгария.

Той беше осъден на 2 години лишаване от свобода заради покупката на луксозна лимузина с държавни пари. Според магистратите Груевски е оказвал натиск на държавни служители, за да се сдобие с луксозното возило.

Той беше премиер на западната ни съседка в рамките на два мандата – от 2006 г. до 2016 г. Управлението му беше белязано от влошени отношения с всички съседни страни (в т.ч. и България) на фона на огромни разхищения за различни „антични” проекти в архитектурата и културата, пише БТВ. Груевски падна от власт след месеци на протести и СРС скандали, от които стана ясно, че службите са използвани за борба с опозицията.