Биг Брадър ще пази Китай от втора вълна на пандемията от коронавирус. Правителството стартира масово инсталиране на камери пред домовете на населението, за да предотврати нов удар в страната, в която се появи вируса. Камерите ще следят хора, които са в карантина, да не излизат от домовете си, като за това ще съблюдават също и бодигардове, чистачи и съседи, по инструкция на властите. Според местните медии тези мерки са единствено срещу разпространението на заразата, но източници твърдят, че правителството използва ситуацията, за да засили още повече масовото следене на населението, което вече е в ход.

Камерите не са единствените технически средства, с които ще се следи спазването на карантината. На някои от вратите на карантинирани хора са поставени електронни аларми, които сигнализират при отваряне. Въпросните средства вече масово се поставят в столицата Пекин и за тях пред CNN разказват хора, завърнали се от чужбина или от други части на Китай. Местният комунистически вестник Глобал Таймс твърди, че средствата ще помогнат да бъдат проследени и прекъснати различни вериги на заразата. Според изданието приспособленията се поставят само пред или по вратите на изолирани заради заболяването семейства. То допълва още, че хората ги приемат с разбиране и не ги смятат за нарушаване на личното им пространство. Припомняме, че Китай успя да се пребори с първата вълна и поне по официални данни броят на заразените пада постоянно. Продължават обаче да се регистрират случаи на болни от вируса - чужденци или местни жители, които се връщат от чужбина.

Китай разполага с най-мощната световна мрежа за следене на населението, която е в състояние да идентифицира всеки един от 1.4 милиардите жители на страната в рамките само на 3 секунди. В страната има разположени 626 милиона улични камери, или една на почти двама души общо. В Китай са и петте най-оборудвани с видеонаблюдение градове в света. На първо място в това отношение е град Чонгкуинг, който е екипиран с над 2.5 улични камери - по една на всеки 6 човека от населението.