През последните 24 часа и в Австралия и Нова Зеландия не са отчетени нови случаи на COVID-19 въпреки направените десетки хиляди тестове. Двете страни по-рано тази седмица отмениха локално действащи строги ограничителни мерки, които бяха наложени съответно след клъстърно заразяване от карантинен хотел в Мелбърн и установяване на силнозаразния британски вариант на патогена у трима членове на семейство в Окланд.

Двете страни са сред 10-те в света, който се справиха най-добре с борбата срещу пандемията. Австралия е отчела по-малко от 29 000 случая и 909 починали, а Нова Зеландия има едва 26 жертви при 2350 заразени.

Нова Зеландия официално започна ваксинирането срещу коронавируса с препарата на Пфайзер/Бионтех в събота, а Австралия завърши подготовката да задейства ваксинационната си кампания в понеделник, съобщава Ройтерс.

Малка група медицински работници бяха ваксинирани в петък в Окланд, преди днес да стартира по-широката програма с имунизиране на гранични служители и персонала, отговарящ за изолацията и карантините.

В Австралия също първи ще получат ваксина здравните работници и служителите в карантинни хотели наред с обитателите на старчески домове.

Нова Зеландия очаква кампания за ваксиниране на всичките й 5 милиона жители да продължи година, докато Австралия си е поставила за цел да ваксинира 25-те си милиона жители до октомври.