Австрия ще сложи вето на преговорите на Турция за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви външният министър на страната Себастиан Курц преди срещата на външните министри на страните от ЕС. Пред медиите в Брюксел той заяви, че мнението на Австрия се поддържа от Холандия и България.

"Не можем да се правим, че през последната половин година в Турция не се е случило нищо. Хора с друга религия биват сплашвани, опозиционни политици са арестувани, обмислят да върнат смъртната присъда. Всичко това трябва да се вземе под сериозно внимание от ЕС", заяви още външният министър на Австрия. 

Външно министерство обаче отрича съпричастност към тази позиция. "Българската позиция за предстоящия на 13 декември 2016 г. Съвет "Общи въпроси", на който ще бъдат приети заключения по разширяването на ЕС, е приета в съответствие с националния координационен механизъм по европейските въпроси. В нея ясно се казва, че процесът на присъединяване на Република Турция към ЕС представлява важен инструмент за влияние и насърчаване на процеса на европеизация на страната и следва да бъде запазен", пише в съобщение от МВнР.

"Нищо в позицията на България относно преговорите за присъединяване на Република Турция към ЕС не дава основание за изводи в посока на евентуална българска подкрепа за замразяване на преговорния процес. Република България винаги се е придържала към позицията, че преговорите за членство на Република Турция в ЕС трябва да се водят по същата процедура и при спазване на същите критерии, които се отнасят за всички останали страни-кандидатки, водещи преговори за присъединяване. България ще изрази надежда на заседанието във вторник на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел, че ще бъде намерен начин за адекватно отразяване на изразените от отделни други държави членки притеснения, в същото време ще подчертае важността на приемане на балансирани заключения, които да не бъдат поставени под въпрос, тъй като те ще изпратят важен и дългоочакван сигнал към страните партньори", завършва съобщението на Външно.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против предложението на Австрия и каза, че го намира за грешно, пише 24 часа. "Струва си заради хората да продължим диалога си с Турция", допълни Юнкер.

Германският канцер Ангела Меркел заяви обаче, че не очаква да бъдат отваряни нови глави за преговори с Турция в близко бъдеще. В края на ноември депутатите в европарламента приеха резолюция за прекратяване на преговорите с Турция. Минималното, което се очаква от нас е поне да не отваряме нови глави, посочи още австрийският министър. Ветото на Австрия ще има символично значение, уточни той. Спирането на преговорите с кандидат-членка може да стане само по поръка на Еврокомисията или с гласуване на една трета от страните-членки.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg