Министърът на здравеопазването на Аржентина Хинес Гонсалес Гарсия подаде оставка, след като е оказвал помощ на хора да се ваксинират преди да им дойде реда, съобщи Ройтерс.

Гарсия се оправда, че причината някои хора да получат ваксината преди другите е заради неволно объркване в кабинета му и той няма представа затова. 

Според медиите в Аржентина лично президентът на Аржентина Алберто Фернандес е поискал оставката на Хинес. Става въпрос за поне 10 души, които са прескочили фазите и са получили ваксината по-рано. 

В Аржентина ваксините не са толкова много и ваксинацията върви бавно.

По-рано този месец подобен скандал имаше и в Перу. Като министрите на здравеопазването и външните работи бяха принудени да напуснат, след като стана ясно, че стотици перуански служители на министерството на външните работи са получавали ваксини преди да започне националната имунизационна програма.

Аржентински журналисти заявиха, че са получили ваксина, след като са се обадили на Хинес Гарсия и той им е казал на отидат в болница и да се ваксинират.

От декември Аржентина ползва руската ваксина Спутник V за ваксиниране на здравни работници. Тази седмица в страната започнаха да се имунизират хора над 70-годишна възраст.

Едва 250 000 души са ваксинирани в страната, която е с 45 милиона души население. До момента в Аржентина има над 2 милиона случая на коронавирус и 51 000 от тях са смъртни.

Държавният секретар на министерството Карла Визоти ще бъде новият здравен министър, но все още няма официално потвърждение.