Арктика е преживяла втората си най-топла година от 1900 г. насам. Това показва нов доклад, предизвиквайки страхове във връзка с малкото лед през лятото и повишаващото се морско равнище, съобщава "Франс прес", цитирана от news.bg.

Северният полюс се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата от 1990-те години насам, феномен, който климатолозите наричат арктическо усилване, а последните шест години са най-топлите в региона, откакто се водят надеждни замервания.

Средната температура през 12-те месеца до септември е била с 1,9 градуса по-висока от средната за периода между 1981 и 2010 г., показва доклад за Арктика на Националната агенция за океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ.

Ледената покривка в края на лятото, измерена през септември, е била втората най-малка в 41-годишния период на наблюдението и измерването със сателити, като през 2007 и 2016 година ледената покривка е била на същото равнище.

"2007 г. беше преломна година", изтъква Дон Перович, професор по инженерство в Дартмут и съавтор на доклада. Някои години има увеличение, някои години има спад, но ние никога не сме се връщали на нивата, които виждахме преди 2007 г., добави той.

Тази година до септември е надмината само от еквивалентния период през 2015-2016 г. - най-топлия от 1900 г. насам, когато започва надеждното събиране на данни по въпроса. В Берингово море между Русия и Аляска през последните две зими е наблюдавано максимално покритие на лед под половината от дългосрочната средна стойност.

Ледът също така е по-тънък, което означава, че самолетите вече не могат да кацат с доставки за жителите на Диомидовите острови, малки острови в Беринговия проток, които сега зависят от по-малко надеждни хеликоптери.

Дебелият лед също така е от жизненоважно значение за местните жители, които пътуват с моторни шейни и пълнят лодките си или ловуват тюлени и китове. Тъй като ледът се образува по-късно през есента, жителите са изолирани през по-голяма част от годината.