Руските аерокосмически сили са съсредоточили девет военнотранспортни самолета Ил-76 на авиобаза Чкаловски в Московска област. Те ще доставят вирусологични екипи и оборудване в Италия за борба с коронавируса. Това съобщихаднес пред журналисти в Министерството на отбраната на Руската федерация, съобщава руската агенция ТАСС. 

Министерството добави, че Ил-76, заедно с екипажите, бързо са прехвърлени на летището от районите Псков, Уляновск и Оренбург. Военният отдел отбеляза също, че създаването на въздушна група вече е завършено. 

Министерството на отбраната ще изпрати в Италия за помощ в борбата с коронавируса около 100 специалисти в областта на вирусологията и епидемиологията, както и 8 медицински екипи с оборудване за диагностика и провеждане на дезинфекционни мерки. Агенцията посочи, че специалистите имат значителен международен опит в борбата с епидемиите.

По-рано Министерството на отбраната съобщи, че от името на руския президент Владимир Путин военният отдел създава въздушна кампания, която ще достави осем мобилни екипа от руски военни вирусолози и лекари в Италия, автомобилни аерозолни дезинфекционни системи за превозни средства и територии и медицинско оборудване.

В събота руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с италианския премиер Джузепе Конте потвърди готовността си незабавно да предостави необходимото съдействие и очерта специфичните му параметри.