Около една трета от коронавирусните инфекции протичат безсимптомно. Това показват наблюденията на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

Те установяват, че 0,4% от хората, които показват симптоми и имат Covid-19, ще умрат, а 40% от предаването на коронавирус се осъществява преди хората да се почувстват болни, предава CNN.

Центърът предупреждава, че тези цифри подлежат на промяна, тъй като с всеки изминал ден се научава повече за Covid-19. Но все пак уточняват, че оценките се основават на реални данни, събрани преди 29 април.

Числата са част от пет сценария за планиране, които се използват от математици за изработване на модели. Четири от тези сценария представляват долната и горната граница на тежестта на заболяването и преносимостта на вируса.

Петият е настоящата най-добра оценка за пренос на вируси и тежестта на заболяването в Съединените щати. В този сценарий Центъра за контрол и профилактика на заболяванията описва оценката си, че 0,4% от хората, които се чувстват болни от Covid-19, ще умрат. За хора на възраст 65 и повече години този процент нараства на 1,3%. За хора на възраст под 49 години той е 0,05%.

При най-тежкия от петте очертани сценария 1% от всички хора с Covid-19 ще умрат.

"Въпреки че повечето от тези цифри са разумни, смъртността е твърде ниска", каза биологът Карл Бергстром от Вашингтонския университет пред CNN. Според него цифрите изглеждат несъвместими с констатациите в реалния свят.

„Прогнозите за броя на заразените на места като Ню Йорк са извън съответствие с тези оценки. Нека си припомним, че броят на смъртните случаи в Ню Йорк в момента са много повече, отколкото бихме очаквали, ако всеки възрастен и дете в града беше заразен с грипоподобен вирус. Това не е грип. Това е COVID-19", каза Бергстром. Според него подценяването на смъртността може да се окаже сериозен проблем.

Превод и редакция: TrafficNews