Стотици се събраха на пореден протест в центъра на Виена, за да заявят недоволството си срещу мерките за ограничаване на коронавируса. Демонстрацията се проведе, въпреки наложената от властите забрана, а полицията спираше протестиращите за проверка на документи.

Един човек е задържан заради оказана съпротива при проверка. Съставени са били обаче голям брой актове за неспазване на правилата за носене на маска и пазене на физическа дистанция, предава БТА.

От няколко дни в Австрия глобата при първо нарушение е увеличена на 90 евро, а при рецидив - до 500 евро. Събралите се в ранния следобед около 1000 души тръгнаха по различни маршрути в центъра на Виена с развети знамена и лозунги.

Впечатление направи доста голяма група от Тирол. Под мотото "Тиролският орел лети, където си поиска" демонстрантите, пристигнали от тази провинция с автобус, протестират срещу влязлата в сила вчера разпоредба за задължително представяне на отрицателен Пи Си Ар тест при излизане от Тирол.

По непотвърдени от полицията данни, сред демонстрантите е забелязан и многократно осъжданият неонацист Готфрид Кюсел. Опитът показва, че в подобни прояви участват и радикално настроени хора, коментира цитираният полицейски говорител.