COVID-19 най-вероятно е с животински произход. Това съобщава „Асошиейтед прес“, позовавайки се на данни от доклада на СЗО. Според здравната организация теорията за изтичане на вируса от лаборатория е „изключително невероятна“. Откритието на по-стари случаи на коронавируса показват, че е възможно епидемията да е започнала на друго място. В доклада пише, че е възможно да е имало пациенти с по-леко протичане на болестта и затова да не е направена връзката.

Резултатите от проучването до голяма степен са очаквани и оставят много въпроси без отговор. Въпреки това докладът дава подробна информация за заключенията на учените. От СЗО предлагат допълнително разследване на всяка една отделна възможност за произход – без „лабораторно изтичане“. Официалното публикуване на доклада беше забавено, което повдигна много въпроси дали Китай се опитва да повлияе на окончателните заключения на учените

От „Асошиейтед прес“ посочват, че са получили копие от доклада в „почти финална версия“ на 29 март от високопоставен дипломат в Женева, свързан със СЗО. От агенцията подчертават, че не е ясно дали ще има още промени във финалния документ. Самоличността на дипломата остава тайна, тъй като не е било позволено да сподели резултатите от доклада предварително.

Според експертите от СЗО има четири вероятни сценария за произхода на вируса с име SARS-CoV-2. Първият вариант е предаване чрез посредник – от прилеп на животно, което покъсно заразява човек. Експертите отчитат, че директно заразяване прилеп-човек е по-скоро невъзможно. Като почти невъзможно е оценен и варианта за заразяване от замразена храна.

Най-близкият родственик на вируса, който причинява COVID-19 е открит в прилепи, за които се знае, че разнасят коронавируси. Въпреки това в доклада пише, че „еволюционната дистанция между тези вируси от прилепи и SARS-CoV-2 е няколко десетилетия, което намеква за съществуването на липсващо звено“.

Според доклада най-близък родственик е открит в т.нар. панголини или люспеници, но подобни вируси са открити в котки и норки, което отваря възможността именно те да са преносителите. „Черновата“ на „Асошиейтед прес“ не предоставя крайна оценка дали епидемията е започнала от пазара в Ухан, където беше засечен най-ранният клъстер на болестта

След появата на местната епидемия от коронавируса, китайските здравни власти открили вируса върху опаковки на замразени храни. Китай лансира тази теория още в началото на пандемията, намеквайки, че болестта е внесена в страната, а не е възникнала там. Според доклада, обаче, този тип заразяване е по-скоро невъзможно, тъй като рискът е изключително нисък. „Докато има някакви доказателства за възможно внасяне на SARS-CoV-2 със замразени храни в Китай, това би било невъзможно през 2019 г., когато вирусът не циркулираше по цял свят“, посочват в доклада. Очаква се публикуването на официалния документ.