Индия докладва почти 9 000 случая на смъртоносната "черна гъба". Рядката болест, наречена мукормикоза, обикновено води до 50% смъртност. Някои от пациентите се спасяват, ако бъдат остранени навреме засегнатите тъкани - най-често става въпрос за очите, пише ВВС. Властите вече обявиха епидемия от заболяването. 

Хилядите случаи са регистрирани сред пациенти, които са се възстановили, или в момента се възстановяват от коронавирус. Според лекарите причината може да е свързана с кортикостероидите, които приемат пациентите. Особено рискова група са диабетиците - нито един случай не е регистриран сред хората с нормална кръвна захар. 

Според наблюденията до момента инфекцията се развива около 12 до 18 дни след възстановяването от КОВИД-19. 

Повече от половината от случаите са в щатите Гуджарат и Махаращра. В 15 други щата се съобщава за между 8 и 900 случая. 

Открити са и отделни отделения, в които да се лекуват заразените пациенти. Те обаче се пълнят бързо, съобщават медиците. Около 80% от постъпилите хора се нуждаят от незабавна операция. 

Само в град Индор към настоящия момент се лекуват 400 души с рядкото заболяване. Досега се е съобщавало за най-много 1-2 случая годишно. 

Според лекарите, черната гъба е дори по-голямо предизвикателство от коронавируса. Ако пациентите не се лекуват навреме, смъртността може да достигне 94%. Лечението обаче е скъпо, а лекарствата - малко. 

Гъбичките, причиняващи болестта, могат да бъдат открити в почвената повърхност и разлагащи се материи, включително и хранителни продукти като плесенясал хляб. Пренасянето на заразата става по различни начини - въздушно-капков път, чрез вдишване на спори на гъбичките или през очите, с поглъщане през храносмилателния тракт или с проникване през наранена кожна повърхност.

Предразполагащи фактори за заразяване са недохранването и херпесните вируси.