Израелското здравно министерство разследва десетки случаи на миокардит, след ваксинация срещу Ковид-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Към момента броят на имунизираните е 5 милиона, като все още не е ясно колко са реакциите. Според предварително проучване те са настъпили след втората доза. 

Според информации в израелските медии, повечето пациенти, развили миокардит, са били изписани от болницата в добро състояние. Двама души без придружаващи заболявания - една 22-годишна жена и един 35-годишен мъж - са починали. Но за да бъде потвърдена диагнозата, са необходими допълнителни изследвания, се посочва в информациите.

През изминалите години случаите на миокардит в страната са били почти същия брой. Не е ясно дали те имат пряка връзка с ваксината.  В новото изследване обаче се говори за петкратно по-висока заболеваемост при младите мъже. При смесени възрастови групи има 1 случай на 100 000 ваксинирани, а при младите мъже - 1 на 20 000. 

Израел е водеща държава в света по темпове на ваксинация. Към момента почти 60% от населението е имунизирано, а препаратът, който се използва масово, е този на Пфайзер.