Русия твърдо ще защитава националните си интереси и ще осигури безопасността на народа си. Това заяви държавният глава Владимир Путин по време на честванията на Деня на победата. 

"Русия последователно ще отстоява принципите на международното право", заяви още той.

"Не може да има прошка за онези, които са забравили уроците на Втората световна война. Войната донесе толкова непоносими изпитания, скръб и сълзи, че не е възможно да бъде забравена. И няма да има прошка или оправдание за тези, които отново замислят агресивни планове", продължи речта си Путин. 

Днес Русия отбелязва 76-тата годишнина от края на Великата отечествена война. Парад има не само в Москва, но и в много градове в страната. За втора поредна година парадът на Безсмъртния полк се наблюдава онлайн. 

Парадът приключи преди броени минути. Над Москва прелетяха бомбардировачи Су-24, а шест щурмови самолета оцветиха небето над града в цветовете на руското знаме. Общо 23 вертолета и 53 самолета прелетяха над Червения площад. 

Начело на парада по традиция бяха танковете Т-34, считани за един от символите на победата. В шествието участваха 190 вида военна техника - съвременна и историческа. Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание.

Снимки: ТАСС