Хиляди излязоха на протести в грузинската столица Тбилиси. Те изразиха недоволството си срещу ареста на опозиционния лидер Ника Мелия. Часове по-рано полицията щурмува централата на Обединеното национално движение и сложи белезници на неговия председател, предават световни агенции.

Грузински медии съобщават за още 20 членове на партията, които са били арестувани. Напрежението в страната расте от октомври миналата година, когато опозицията поиска повторно провеждане на изборите, заради съмнения, че те са били манипулирани. 

Преди арестите паламентът избра нов министър-председател - Иракли Гарибашвили. Неговият предшественик се съпротиви срещу ареста на Мелия, тъй като се опасяваше, че това ще вкара Грузия в политическа криза. 

Обвиненията срещу Мелия са за подстрекаване към насилия по време на протестите от 2019 година. Тогава опозиционерът бе задържан, а по-късно - пуснат под гаранция. Той трябваше да носи гривна на глезена. По-късно размерът на гаранцията бе увеличен, а гривната - свалена. Мелия обаче отказа да внесе сумата. 

Според Гарибашвили арестът е бил основателен. 

"Ние поставяме основите на демократична държава и всеки, без значение какви са предпочитанията и политическите му възгледи, трябва да спазва закона", обясни той.

Посолството на САЩ обяви несъгласието си с последните събития. "Днес Грузия направи крачка назад в усилията си да се превърне в по-силна и демократична Евро-Атлантическа държава. Съжаляваме, че призивът на Щатите и други международни партньори за диалог бе игнориран", се казва в позицията. 

Европейската комисия пък призова за сдържанос и проява на отговорност, за да се "избегне ескалация и да се защитят интересите на държавата и нейните граждани".