Здравните власти в Сърбия искат от правителството да обяви извънредно положение във вторник. Западната ни съседка планира да наложи нов локдаун, заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус. 
 
Броят на положителните проби продължава да нараства, въпреки мащабната ваксинационна кампания. Досега 1 милион души са получили първа игла на ваксината. Това е около 1/7 от населението на страната. С тези темпове Сърбия се нарежда на челните места на континента по отношение на достъп до препаратите, създаващи имунитет срещу COVID-19.
 
Според световни агенции е слабо вероятно предложението за обявяване на извънредно положение да срещне подкрепа от страна на правителството, което се надява, че ваксинационната програма ще бъде глътка въздух и ще допринесе възстановяването на икономиката. 
 
Според главният емидемиолог Предраг Кон няма друга алтернатива, освен нов локдаун. 
 
"Трябва да ограничим контактите, или ще се пречупим. И тогава ще разберем какво наистина означала здравната система да е в колапс. Изтощението ни е извън всякакви граници", заяви той пред държавната телевизия RTS.
 
По последни данни 4000 пациенти с COVID-19 са хоспитализирани, а новите случаи са достигнали 3 500 на ден. Преди седмица те бяха "едва" 2000. 
 
Миналата година, когато бяха регистрирани първите случаи на коронавирус на Балканите, Сърбия въведе вечерен час и строг локдаун. Мерките обаче бяха разхлабени през последните месеци. Все още обаче кафенетата и ресторантите затварят в 20:00 часа, събиранията на хора са ограничени, а маските - задължителни в затворени пространства.
 
Според анализите, страната е постигнала успех по отношение на масовата имунизация. Най-използваният препарат е китайският "Синофарм", следван от този на "Пфайзер" и руския "Спутник". Наскоро бяха получени и първите дози на "Астра Зенека".